In de media

2021
Zingeving halverwege de carriere

In deze special van Clique Magazine gaat het over de zoektocht van velen naar zingeving in de midlife fase. Lees het interview dat journalist Michiel Hordijk hield met Damiaan Denys en mij over dit boeiende onderwerp. Klik op de link Clique Magazine.

2020
Zin in Zorg

Een interview in Arts&Auto over werkplezier en welzijn van jonge dokters. Of eigenlijk, over het verlangen van dokters van deze tijd om zichzelf te kunnen zijn, in het werk en daarbuiten. Zich willen laten zien, zichzelf willen worden, gezien worden, en en leven naast het werk. Het gesprek wordt vervolgd…

2018
Radio 1 – Spraakmakers

Bij Ghislaine Plag in de uitzending. Hoe leuk is dat! Over werkdruk bij artsen, en meer. Luister/kijk hier terug. Ter intro geeft NPO deze tekst:
“Eén op de acht medisch specialisten ervaart aan burn-out gerelateerde klachten. Bij specialisten in opleiding is het zelfs 1 op de 5. Dat heeft directe gevolgen voor de patiëntveiligheid. Gynaecoloog en Radio 1 Spraakmaker van de dag Bertho Nieboer maakte het zelf mee dat hij een diagnose niet goed stelde, vanwege de hoge werkdruk. Ook professor Kiki Lombarts zit aan tafel. Zij is gespecialiseerd in de kwaliteit van het functioneren van medisch specialisten”.

2017
Interview Het Parool

Het Parool publiceert een serie over ‘de prestatiesamenleving’. De bijdrage van Malika Sevil gaat over de prestatiedruk onder artsen. Ze interviewde mij en een aantal specialisten over dit onderwerp. Ik vind het een goede ontwikkeling dat vitaliteit steeds vaker besproken mag en kan worden. Lees hier het interview dat op het randje van het nieuwe jaar werd geplaatst (28 dec).

Warme aanbeveling

Roy Beekman is neuroloog in Heerlen. In het NTvG wordt hij voorgesteld in een kort en persoonlijk interview. Op de vraag ‘welk boek moet elke dokter lezen?’ antwoordt hij dat het boek ‘Professional Performance van artsen’ een must is. Hij geeft het zelf aan zijn nieuwe aios cadeau. Dank je wel Roy!

Masterdialogen gelanceerd

Het tijdschrift Status interviewde collega Benjamin Boerebach en mij over de lezingencyclus die onder de naam de Masterdialogen van start is gegaan voor AMC-ers en andere geïnteresseerden.

2016
Identiteitsontwikkeling?

Mori van den Berg recenseert mijn ‘roze boekje’. Na het lezen ervan is de conclusie: …’mijn zoektocht is niet uniek en misschien werk ik wel ‘gewoon’ aan mijn professionele identiteit.

Drie maal daags een pijnschaal

Jef Poortmans schreef een kritisch stuk in de Groene Amsterdammer over de uit de hand gelopen bureaucratie in de zorg. Zijn voorbereidende speurwerk bracht hem ook bij mij. 7 dec 2016.

Zingeving in de zorg

Zingeving in de zorg. Niks zweverigs aan. ZonMw nam dit initiatief en bracht het gelijknamige rapport uit. Ik werd ook geïnterviewd over dit thema. Met een leuke verschrijving in de titel… Maart 2016.

Medemenselijkheid

Door Iris Hartog en Eric van der Vet werd ik geinterviewd voor het vaktijdschrift Waardenwerk (voorheen: Journal of Humanistic Studies). Onderwerp was onder andere de wenselijkheid van (werken vanuit) medemenselijkheid. Dec 2016.

Topdokters kun je maken.

Niet eerder kreeg ik zoveel reacties op een interview (en de bijbehorende vrolijke foto). Het was dan ook niet minder dan een zomerprortret in Medisch Contact. 17 aug, 2016.

2015
Patiëntgerichtheid niet instrumentaliseren

Met veel zin startte ik mijn nieuwe functie als toezichthouder in het Amphia ziekenhuis. Zorgvisie interviewde me over de nieuwe taak.

Als dit het resultaat is, slik ik al mijn commentaar in.

Marcel Levi spreekt in zijn column in Medisch Contact (maart 2015) over de 3 pijlers van professional performance.

‘Leven lang leren’ voor chirurgen is maatwerk’.

Hoe kunnen chirurgen optimaal  functioneren, presteren en hun ‘leven lang blijven leren’ in hun rol als arts en opleider? Hierover ging ik in gesprek met chirurg Frank IJpma voor het  Nederlands Tijdschrift voor Heelkunde. Nr 5, nov 2015.

‘Specialisten moeten niet slechts uitvoerders van zorg worden’.

Deze hartenkreet uitte ik in een interview met De Neuroloog, tijdschrijft van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Het interview was een aankondiging voor de lezing die ik heel eervol mocht geven tijdens de jaarlijkse Wetenschappelijke Vergadering. vol. 22, nr. 5, oktober 2015

2014
Het competentiemodel ondermijnt echte professionaliteit.

Na mijn benoeming verscheen dit interview in Discours, Tijdschrijft van het AMC voor de onderwijs- en opleidingsregio Amsterdam. vol. 6, nr. 3, november 201