In de media

2024
De Online Margriet

Interview van Merel de Regt over het waarom van de gevonden gendered performanceverschillen.

De 3 van Kiki

De vierde ‘De 3 van Kiki’ in de nieuwsbrief van Leading Doctors. Dit keer spreek ik van AI in de geneeskunde.

Het Parool

Het AD interview van gisteren staat vandaag ook in Het Parool.

NPO1 – EenVandaag

Radiobespreking van het AD artikel, en met name de performance van cardiologen, in de rubriek Feit&Fictie van EenVandaa.

Interview AD

Interview AD over de superieure prestaties van vrouwelijke artsen en over het belang van meer vrouwelijke kwaliteiten in de zorg.

2023
AD – ref in krantenartikel aanslag ErasmusMC

In de verslaglegging van de verschrikkelijke aanslag in het ErasmusMC werd mijn werk aangehaald.

NTvG – interview

Een interview over ‘kantelpunten’, in dit geval over de kanteling naar meer vrouwen en vrouwelijke kwaliteiten in de geneeskunde. ‘Compassie draagt juist bij aan betere uitkomsten’. Lees het hele artikel.

Online – De Specialist

Berichtgeving over het onderzoek van Maarten Debets op de online omgeving De Specialist – de actualiteit voor de arts / medisch specialist.

Leading Doctors – 1 feb 2023

Periodieke bijdrage – de 3 van Kiki – voor de nieuwsbrief van Stichting Leading Doctors.

2022
NTvG – wetenschapscommunicatie – 19 december 2022

Verslag van een panel gesprek met Maarten Keulemans (Volkskrant), Sander Voormolen (NRC), Mariël Croon (ErasmusMC), Heiman Wertheim (Radboudumc) en ondergetekende.

Interview Imago – 4 oktober 2022

Interview door Imago, het tijdschrift voor de Nederlandse Radiologen. Zie hier: Vakblad Imago

PodCast – 23 september 2022

Mijn eerste podcast. In gesprek met Casper van Koppenhagen. Van Geluk Spreken. Medisch Contact.

Leading Doctors – 9 aug 2022

Mijn periodieke bijdrage – de 3 van Kiki – aan de nieuwsbrief van Leading Doctors.

Arts en Auto – 2 juni 2022

Een ‘warm interview’ met hoogleraar en mens Kiki Lombarts.

Radio 1 Nieuwsweekend – 23 april 2022

Radio interview nav het NEJM artikel Medicine is nog Gender-Neutral: She is Male in het radioprogramma Nieuwsweekend met Mieke van der Weij en Peter de Bie over de masculiene dominantie in de geneeskunde.

Venticare – 12 april

Nieuwsbericht op de website van Venticare, een ideële organisatie die zich toelegt op (bij)scholing van medewerkers die werkzaam zijn op het gebied van de Acute Zorg met een accent op praktische implementatie van de kennis.

Medisch Contact – 8 april

Een interview van Laura ter Steege voor Medisch Contact. Het mannelijk perspectief komt de kwaliteit van zorg iet ten goede.

Folia – 6 april 2022

Interview met Sina van de Beukel voor UvA universiteitsblad Folia. De arts is nog steeds een man en daar betalen vrouwelijke patienten de prijs voor.

ZonMw – publicatiemelding 8 april

ZonMw maakt melding van de NEJM studie Medicine is Not Gender-Neutral bij het programma Gender & Gezondheid.

Zorg krant – 4 april

Vermelding NEJM artikel door ZorgKrantZorgKrant: Arts patiënt en gezondheidszorg zijn beter af met gender diversiteit

Linda.nl – 2 april 2022

Een interview van Marissa Klaver in Linda.nl n.a.v. over de vrouwelijke werkwijzen van artsen.

AmsterdamUMC – 31 maart

Bespreking en aankondiging van het heden gepubliceerde NEJM artikel Medicine is Not Gender-Neutral – She is Male op de corporate website van het AmsterdamUMC.

Leading Doctors – 15 januari

De 3 van Kiki – een (beoogd) regelmatig terugkerende rubriek waarin ik 3 artikelen onder de aandacht mag brengen van de lezers van de Nieuwsbrief van Stichting Leading Doctors.

2021
Zingeving halverwege de carriere

In deze special van Clique Magazine gaat het over de zoektocht van velen naar zingeving in de midlife fase. Lees het interview dat journalist Michiel Hordijk hield met Damiaan Denys en mij over dit boeiende onderwerp. Klik op de link Clique Magazine.

2020
Zin in Zorg

Een interview in Arts&Auto over werkplezier en welzijn van jonge dokters. Of eigenlijk, over het verlangen van dokters van deze tijd om zichzelf te kunnen zijn, in het werk en daarbuiten. Zich willen laten zien, zichzelf willen worden, gezien worden, en en leven naast het werk. Het gesprek wordt vervolgd…

2018
Radio 1 – Spraakmakers

Bij Ghislaine Plag in de uitzending. Hoe leuk is dat! Over werkdruk bij artsen, en meer. Luister/kijk hier terug. Ter intro geeft NPO deze tekst:
“Eén op de acht medisch specialisten ervaart aan burn-out gerelateerde klachten. Bij specialisten in opleiding is het zelfs 1 op de 5. Dat heeft directe gevolgen voor de patiëntveiligheid. Gynaecoloog en Radio 1 Spraakmaker van de dag Bertho Nieboer maakte het zelf mee dat hij een diagnose niet goed stelde, vanwege de hoge werkdruk. Ook professor Kiki Lombarts zit aan tafel. Zij is gespecialiseerd in de kwaliteit van het functioneren van medisch specialisten”.

2017
Interview Het Parool

Het Parool publiceert een serie over ‘de prestatiesamenleving’. De bijdrage van Malika Sevil gaat over de prestatiedruk onder artsen. Ze interviewde mij en een aantal specialisten over dit onderwerp. Ik vind het een goede ontwikkeling dat vitaliteit steeds vaker besproken mag en kan worden. Lees hier het interview dat op het randje van het nieuwe jaar werd geplaatst (28 dec).

Warme aanbeveling

Roy Beekman is neuroloog in Heerlen. In het NTvG wordt hij voorgesteld in een kort en persoonlijk interview. Op de vraag ‘welk boek moet elke dokter lezen?’ antwoordt hij dat het boek ‘Professional Performance van artsen’ een must is. Hij geeft het zelf aan zijn nieuwe aios cadeau. Dank je wel Roy!

Masterdialogen gelanceerd

Het tijdschrift Status interviewde collega Benjamin Boerebach en mij over de lezingencyclus die onder de naam de Masterdialogen van start is gegaan voor AMC-ers en andere geïnteresseerden.

2016
Identiteitsontwikkeling?

Mori van den Berg recenseert mijn ‘roze boekje’. Na het lezen ervan is de conclusie: …’mijn zoektocht is niet uniek en misschien werk ik wel ‘gewoon’ aan mijn professionele identiteit.

Drie maal daags een pijnschaal

Jef Poortmans schreef een kritisch stuk in de Groene Amsterdammer over de uit de hand gelopen bureaucratie in de zorg. Zijn voorbereidende speurwerk bracht hem ook bij mij. 7 dec 2016.

Zingeving in de zorg

Zingeving in de zorg. Niks zweverigs aan. ZonMw nam dit initiatief en bracht het gelijknamige rapport uit. Ik werd ook geïnterviewd over dit thema. Met een leuke verschrijving in de titel… Maart 2016.

Medemenselijkheid

Door Iris Hartog en Eric van der Vet werd ik geinterviewd voor het vaktijdschrift Waardenwerk (voorheen: Journal of Humanistic Studies). Onderwerp was onder andere de wenselijkheid van (werken vanuit) medemenselijkheid. Dec 2016.

Topdokters kun je maken.

Niet eerder kreeg ik zoveel reacties op een interview (en de bijbehorende vrolijke foto). Het was dan ook niet minder dan een zomerprortret in Medisch Contact. 17 aug, 2016.

2015
Patiëntgerichtheid niet instrumentaliseren

Met veel zin startte ik mijn nieuwe functie als toezichthouder in het Amphia ziekenhuis. Zorgvisie interviewde me over de nieuwe taak.

Als dit het resultaat is, slik ik al mijn commentaar in.

Marcel Levi spreekt in zijn column in Medisch Contact (maart 2015) over de 3 pijlers van professional performance.

‘Leven lang leren’ voor chirurgen is maatwerk’.

Hoe kunnen chirurgen optimaal  functioneren, presteren en hun ‘leven lang blijven leren’ in hun rol als arts en opleider? Hierover ging ik in gesprek met chirurg Frank IJpma voor het  Nederlands Tijdschrift voor Heelkunde. Nr 5, nov 2015.

‘Specialisten moeten niet slechts uitvoerders van zorg worden’.

Deze hartenkreet uitte ik in een interview met De Neuroloog, tijdschrijft van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Het interview was een aankondiging voor de lezing die ik heel eervol mocht geven tijdens de jaarlijkse Wetenschappelijke Vergadering. vol. 22, nr. 5, oktober 2015

2014
Het competentiemodel ondermijnt echte professionaliteit.

Na mijn benoeming verscheen dit interview in Discours, Tijdschrijft van het AMC voor de onderwijs- en opleidingsregio Amsterdam. vol. 6, nr. 3, november 201