My agenda

Kiki Lombarts agenda

28 May 2024 - RvC Amphia
Toezicht houden is ... in gesprek gaan met stakeholders

Vandaag is een van mijn laatste Amphia-vergaderdagen als commissaris. Ik zal dit boeiende ziekenhuis en alle geweldige Amphianen gaan missen, maar vandaag mag ik nog kritisch meedenken over de uitdagingen van dit ziekenhuis.

Locatie :  

Breda

29 May 2024 - IFMS ontwikkelgesprek
Locatie :  

AMC

30 May 2024 - Afscheid Amphia
Aan alle mooie dingen....

Aan alle mooie dingen komt een einde. Na 2 zittingstermijnen als lid van de Raad van Commissarissen van het Amphia ziekenhuis treed ik af. Met pijn in het hart, maar ook met vele goede herinneringen aan dit ziekenhuis en alle betrokken medewerkers. Per 1 juli draag ik officieel het stokje over. Voortuitlopend daarop sluiten we vanavond informeel en feestelijk mijn Amphia periode en die van collega-commissaris Rob van Breemen af.
Het Amphia zal ik op afstand zeker blijven volgen. Alle goeds voor alle Amphianen en al haar patiënten.

Locatie :  

Breda

14 June 2024 - LNVH
Spring Symposium

Vandaag tijd voor het belangrijke gesprek over vrouwen in de wetenschap tijdens het jaarlijkse Spring Symposium van ons Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). Dit jaar is het thema ‘The Inclusive University: Walking the Talk’. We hebben een prachtige keynote spreker, Prof.  Nicola Rollock. Rollock is Professor in Social Policy and Race aan het King’s College London, en als Fellow verbonden aan de onderwijsfaculteit van de Universiteit van Cambridge. Ik verwacht dat ik veel zal leren van haar lezing: Enduring relevance of race and racism in higher education. 

Locatie :  

Colour Kitchen, Utrecht

17 June 2024 - LNVH
Bestuursvergadering
Locatie :  

Utrecht

18 June 2024 - IFMS ontwikkelgesprek
Locatie :  

AMC

21 June 2024 - 100 jaar VVAA
Jubileumcongres

We vieren 100 jaar VVAA vandaag! Ik kijk uit naar ontmoetingen met oude bekenden en nieuwe collega’s, ideeën en plannen. Zie hier meer info en het programma VvAA bestaat 100 jaar | VvAA. (Sorry, het congres is vol!)

Locatie :  

Utrecht

2 July 2024 - IFMS ontwikkelgesprek
Locatie :  

AMC

22 August 2024 - Rogano
Onderzoek Medisch Onderwijs

De onderzoekers van mijn PP&CC-groep zijn als team weer present op het Rogano congres. Voorafgaand aan het jaarlijkse AMEE congres (medisch onderwijs) gaan we anderhalve dag samen leren en discussieren over onderzoek in het medisch onderwijs. Mooie aan de Rogano meeting is dat alles draait om de PhD’s en jonge postdocs.

Locatie :  

Basel, Zwitserland

5 October 2024 - Vereniging Vrouwelijke Artsen
Els Borst Oeuvreprijs Prof.dr Marian Mourits

Ter gelegenheid van de uitreiking van de VNVA Els Borst Oeuvreprijs 2024 aan prof. dr. Marian Mourits organiseert de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (vnVa) vandaag het symposium “We moeten – nou ja – veranderen!”. De VNVA commissie Corrie Hermannprijs en Els Borst Oeuvreprijs heeft unaniem het VNVA bestuur geadviseerd om de VNVA Els Borst Oeuvreprijs toe te kennen aan prof Marian Mourits, recent emeritus hoogleraar gynaecologie in het UMCG. We gaan haar bewierooken en – zoals zij zelf wil – het echte inhoudelijke gesprek aan over de voortdurende ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in de geneeskunde.

Locatie :  

Amsterdam

archief
28 May 2024 - RvC Amphia
Toezicht houden is ... in gesprek gaan met stakeholders

Vandaag is een van mijn laatste Amphia-vergaderdagen als commissaris. Ik zal dit boeiende ziekenhuis en alle geweldige Amphianen gaan missen, maar vandaag mag ik nog kritisch meedenken over de uitdagingen van dit ziekenhuis.

Locatie :  

Breda

23 May 2024 -
IFMS ontwikkelgesprek
Locatie :  

AMC

22 May 2024 - Promotie D Ivankovicz
Driving Performance

Vandaag verdedigt PhD kandidaat Damir Ivankovicz zijn wetenschappelijke werk. Hij schreef het proefschrift Driving Performance: International studies on performance management of hospital services and health care systems in times of the COVID-19 pandemic and lessons learnt for its aftermath’. Promotor is prof. Niek Klazinga en Copromotor is dr. Dionne Kringos. Ik mag met de kandidaat in debat.

Locatie :  

Agnietenkapel

16 May 2024 - Veilig vliegen
Seminar

Vanmiddag discussieer ik mee over vliegveiligheid: zou een IFMS voor piloten kunnen bijdragen aan de veiligheid in de lucht?

Locatie :  

HvA, Amsterdam

2 May 2024 - IFMS ontwikkelgesprek
Locatie :  

AMC

25 April 2024 - Irene Slootweg
Afscheid

Oud-promovenda en zeer gewaardeerde en dierbare collega dr Irene Slootweg sluit haar rijke en succesvolle carriere af met een congres (Health Campus Den Haag) over Population Health Education, “Hoe onderwijs en opleiden de zorg verandert en beter maakt”. Het doel van het congres is inzicht te krijgen in state-of-the-art onderzoek van onderwijs voor zorgprofessionals binnen de gezondheidszorg. Het wat mij betreft echte doel is het in het zonnetje zetten van Irene. Dankjewel topper voor al je energie, inzet en grote wijsheid.

Locatie :  

Campus Den Haag

23 April 2024 - Mirjam Sprangers
Afscheid Mirjam Sprangers

Na een prachtige wetenschappelijke carrière neemt onze alom geliefde collega Prof.dr. Mirjam Sprangers vandaag afscheid van de afdeling Medische Psychologie. Mirjam heeft haar werkzame leven gewijd aan het onderzoek naar de Kwaliteit van Leven. Ze heeft dit thema blijvend op de kaart gezet. Haar impact op het vakgebied en op de klinisiche praktijk is onuitwisbaar en ze is van grote betekenis geweest voor onze afdeling, voor collega’s in binnen- en buitenland en voor (toekomstige) patiënten. Dankjewel Mirjam! Vanavond vieren we een feestje voor jou!

Locatie :  

Amsterdam

7 December 2023 - Work hard, Play hard
Borreltijd

Na een jaar hard werken, vele hoogtepunten en uitdagingen, is het tijd voor de jaarlijkse borrel met de onderzoekers, alumni en fellows van mijn Professional Performance & Compassionate Care groep.

Locatie :  

Amsterdam

7 December 2023 - Monitor Vrouwelijke Hoogleraren

Elk jaar presenteert het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren; hierin staan klip en klaar de actuele cijfers van de aanwezigheid en positie van vrouwen in de wetenschap. Om de Universiteiten erop te wijzen dat er nog steeds geen gelijk speelveld is voor vrouwelijke wetenschappers, en ze figuurlijk een ‘schop onder de kont’ te geven. WAKKER WORDEN universiteiten. Een goede eerste stap is om je goed te laten informeren: lees de monitor vanaf vandaag.

Locatie :  

Universiteit Utrecht

5 December 2023 - Amphia
RvC

Tijd voor bespreking van thema’s over de organisatie en de mensen van Amphia.

Locatie :  

Breda

17 November 2023 - Oratie
Annemarie Weggelaar

Vandaag spreekt Annemarie Weggelaar haar oratie uit aan de universiteit van Tilburg. Gefeliciteerd! Ik ben onder de indruk van haar en haar werk en heel nieuwsgierig naar haar verhaal en visie.

Locatie :  

Tilburg

16 November 2023 - Verpleegkundigen
Leerklimaat

Ik ben superenthousiast over de ontwikkeling van een leer- en werkklimaat meetinstrument voor verpleegkundigen in opleiding. De vraag was er al heel lang en de roep steeds luider. Dr Joost van den Berg heeft de handschoen opgepikt en onder zijn leiding hebben we belangrijke en inspireren gesprekken met betrokken verpleegkundigen. Zin in!

Locatie :  

Online

9 November 2023 - LNVH
Bestuursvergadering

Tijd voor bestuurlijk overleg. Nog steeds veel werk aan de winkel om voor vrouwelijke onderzoekers gelijkheid in kansen te bewerkstelligen.

Locatie :  

Utrecht

3 November 2023 - Leading Doctors
FIREEEEE!

De jaarlijkse FIRE meeting met de St Leading Doctors om samen met het geweldige Leading team te kijken naar de plannen voor volgend jaar.

Locatie :  

Abcoude

31 October 2023 - Dubbelfeest
Beoogde promotie Naomi van der Velden

Vandaag zal Naomi van der Velden, promovenda van de afdeling Medische Psychologie van het Amsterdam UMC (promotor Prof.dr. Ellen Smets) haar proefschrift ‘Hope for the best, prepare for the worst’ verdedigen. Ik ga met interesse luisteren en haar toejuichen. Nadien proosten we op de jonge doctor. En ook een beetje op mijn jarige ik :-).

Locatie :  

Agnietenkapel, Amsterdam

26 October 2023 - Jaarlijkse onderzoeksdag Medisch Psychologie

Een goede gewoonte, jaarlijks met alle onderzoekscollega’s samenkomen om over gezamenlijke thema’s te discussieren en elkaar beter te leren kennen. Dit jaar is het onderwerp team science.

Locatie :  

Amsterdam

25 October 2023 - Beoogde promotie Maarten Debets
Go Maarten!

Vandaag presenteert en verdedigt Maarten Debets zijn academische proefschrift getiteld: Physicians Enhancing their Professional Performance. Ik ben zijn trotse promotor vandaag 🙂

Locatie :  

Agnietenkapel

9 October 2023 - LNVH affiliates meeting
Sociale veiligheid in academia

Een avond met 100 vrouwelijke UHD’s en hoogleraren in het Koninklijk Instituut voor de Tropen spreken over “Catalyzing change through collective impact”.

Locatie :  

Tropeninstituut, Amsterdam

21 September 2023 - Beoogde promotie Aafka Bruinsma
Opponeren

Vandaag presenteert en verdedigt Aafka Bruinsma haar academische proefschrift getiteld: Late Term Pregnancy – Clinical outcomes and daily practice

Locatie :  

Agnietenkapel, UvA, Amsterdam

15 September 2023 - Oratie Prof dr. Jos Bramer
Hoogleraar orthopedie, ihb Onderwijs in het Steun- en Bewgingsapparaat

Felicitaties aan Jos Bramer met zijn academische leeropdracht! Ik kijk uit naar zijn rede.
De titel van de oratie van Jos is: Onderwijs in het Steun- en Bewgingsapparaat: Move Beyond Borders.

Locatie :  

Aula UvA, Spui

6 September 2023 - Beoogde promotie Felicia Los
Opponeren

Felicia Los verdedigt haar proefschrift getiteld: The implementation of workers’ health surveillance by occupational physicians.

Locatie :  

Agnietenkapel, UvA, Amsterdam

25 August 2023 - Rogano meeting
Rogano meeting

Vandaag en morgen bespreken we met circa 100 collega’s het onderzoek van medisch onderwijs tijdens de zogenaamde Rogano meeting. Deze dagen staan de promovendi en hun dilemma’s centraal. De sfeer is er een van ‘critical friends’. Het aardige van deze meeting is dat niet individuen maar vakgroepen zich inschrijven. Met mijn PP&CC groep gaan we naar Glasgow!

Locatie :  

Glasgow, UK

27 June 2023 - Amphia
Raad van Commissarissen
Locatie :  

Breda

23 June 2023 - MiMiC
Keynote

Keynote op het MiMiC congres. Meaningful Music in Medicine. MiMiC brengt de muziek naar de patiënt, en onderzoek laat zien dat dit goed is voor de musicus en de patient. 

Locatie :  

Den Haag

19 June 2023 - Spring is in the air
LNVH

Spring symposium van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren.

Locatie :  

NTB

23 May 2023 - Amphia
Raad van Commissarissen
Locatie :  

Amphia ziekenhuis, Breda 

21 April 2023 - Er is een tijd van komen, en van gaan…
Afscheidssymposium Paul de Kort

Na een lange en indrukwekkende carrière gaat neuroloog (Tweesteden Ziekenhuis) Paul de Kort met pensioen. Met een voordracht over ‘de goede en gelukkige dokter’ mag ik een bijdrage leveren aan zijn afscheid. 

Locatie :  

Tilburg

13 April 2023 - LNVH
Bestuursvergadering

Bestuursvergadering van het Landelijke Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren

Locatie :  

Utrecht

11 April 2023 - WANA
Vrouwennetwerk

Tweede bijeenkomst van het WANA vrouwennetwerk: Women Academics Network AmsterdamUMC. 
Thema dit keer is sociale veiligheid. 

Locatie :  

AMC

6 April 2023 - Medische Staf Geldrop
Keynote

Als aftrap van de meerdaagse bijeenkomst van de medische staf van Geldrop (medisch specialisten van het Anna Ziekenhuis en huisartsen in de omgeving) verzorg ik een voordracht over de dokter anno nu. Nadere info volgt. 

Locatie :  

Geldrop (omgeving)

23 March 2023 - De Vitale AIOS
DOO

Discipline Overstijgend Onderwijs (DOO) voor AIOS van het AmsterdamUMC. In dit DOO (deel 1) staat de eigen vitaliteit centraal. Met behulp van oefeningen, uitwisseling, reflectie en kennisoverdracht werken toe naar een gepersonaliseerd plan. 

Locatie :  

NTB

13 March 2023 - Innovatiemiddag
Perito

Hoe kunnen we het Perito Professional Performance platform verder verbeteren en een nieuwe boost geven? Vanmiddag wordt een creatief en productief samenzijn met alle mensen van mijn onderzoeksgroep en samenwerkingspartner Esperto. 

Locatie :  

AMC

8 March 2023 - Internationale Vrouwendag
Keynote & Debat

Lees de aankondiging hier of op de website van de Koninklijke IGC. www.igc.nl.
Een evenredige verdeling van mannen en vrouwen in de top moet deel uitmaken van elke samenleving. Deze middag en avond krijg je inzichten hoe dit te realiseren! Kom naar de lezing van Kiki Lombarts, professor Professional Performance Amsterdam UMC, en hoor een eerste reactie op deze bijdrage door Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Wat zijn de ervaringen van de minister in het werken met teams waarin mannen én vrouwen zitten.
Aansluitend volgt een debat o.l.v. Ronald Ockhuysen met in het panel prof. dr. Geert ten Dam, voorzitter Raad van Bestuur Universiteit van Amsterdam, Paul Geraeds, voorzitter Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD), Nicole Stolk-Luyten, Board member Nederlandsche Bank, Femke Brenninkmeijer, CEO NPRC en voorzitter Maritieme Delta, Suzan Stadhouders, lid Raad van Bestuur CSU en Kiki Lombarts. 

Locatie :  

Koninklijke IGC (Industrieel Groote Club) 

20 February 2023 - Dagje intern Amsterdam UMC
Wie goed luistert, weet meer

Wie goed luistert weet meer. Vandaag ga ik van overleg naar overleg. Een research meeting van de afdeling medische psychologie, een overleg met het Dagelijks Bestuur (DB) van de afdeling medische psychologie en een DB van onze AmsterdamUMC Centrale Opleidingscommissie (COC). De dag sluit ik af met een gezellig (privé) etentje.

Locatie :  

AMC

15 February 2023 - IFMS
In gesprek met

Vandaag mag ik weer in gesprek met een van onze medisch specialisten. In het IFMS gesprek staat de dokter centraal. Wat maakt dat ze met plezier de best mogelijke zorg kan leveren? Samen op zoek naar een inspirerend ontwikkeldoel….. 

Locatie :  

AMC

14 February 2023 - Amphia
Raad van Commissarissen

Een Amphia-dag. Goed om met de Raad van Bestuur en het MSB-A bestuur weer in gesprek te gaan over de uitdagingen en kansen van het Amphia Ziekenhuis. Hoe helpen we de patient en de professional het beste?  

Locatie :  

Breda 

3 February 2023 - Oratie Wilma van der Scheer
Leiderschap en Besturing in de Zorg

Wilma van der Scheer spreekt vandaag haar inaugurele rede uit. Haar bijzondere leeropdracht is Leiderschap en Besturing in de Zorg. Voorafgaand vindt een symposium plaats. 

Locatie :  

Erasmus Universiteit Rotterdam

1 February 2023 - NWO
Jaargesprek LNVH

Namens de LNVH voer ik met de NWO het jaargesprek. Waar staat het NWO met haar beleid voor inclusie van vrouwen? Hoe kunnen we versnellen, bijsturen en/of faciliteren?    

Locatie :  

Den Haag 

30 January 2023 - Amphia, LNVH, COC

Belangrijke vergaderdag. Amphia Raad van Commissarissen, bestuur van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) en de Centrale Opleidings Commissie (COC) AmsterdamUMC.  

Locatie :  

Breda en Utrecht en Adam 

20 January 2023 - Afscheid van een icoon
Prof.dr. Cees van der Vleuten

Wie Medisch Onderwijs & Onderzoek zegt, zegt Cees van der Vleuten. Op zijn afscheidssymposium kijken we terug op zijn indrukwekkende carrière en wensen we hem een gelukkig en welverdiend pensioen. 

Locatie :  

Maastricht

13 January 2023 - Happy New Year

Nieuwsjaarsborrel met alle Professional Performance onderzoekers, huidige en alumni, om het nieuwe jaar in te luiden. En bij te praten. 

Locatie :  

🙂 

9 January 2023 - Dies Natalis
UvA verjaardagsfeestje
Locatie :  

Aula van de UvA, Spui 

23 December 2022 - Happy Holidays
Even pas op de plaats ….

…voor samenzijn, gezelligheid, rust en reflectie. Tot volgend jaar!

Locatie :  

Thuis 

15 December 2022 - Afscheid van een topper….
Joris bedankt!

Joris van der Post. AMC-hoogleraar gynaecologie. Nog zo energiek, toegewijd en scherp, maar toch bereikt hij die leeftijd. Vandaag kijken we terug op zijn indrukwekkende loopbaan en spreken we over een aantal actuele thema’s die hem na aan het hart liggen. Wat een eer dat ik hem en zijn genodigden mag toespreken. 

Locatie :  

AMC

14 December 2022 - IFMS
Professionele ontwikkeling

Vandaag ontmoet ik weer een van onze medisch specialisten ihkv diens IFMS-gesprek. Op zoek naar dat ontwikkeldoel dat ertoe doet, motiveert en ondersteunt bij het opperbest functioneren.  

Locatie :  

AMC

8 December 2022 - Vrouwelijke Monitor
Presentatie

Elk jaar een maga-belangrijk moment: de presentatie van de Vrouwelijke Monitor. Alle universiteiten gaan in deze monitor met de billen bloot: hoe is het gesteld met de representatie van vrouwelijke academici? 

Locatie :  

De Balie, Amsterdam

7 December 2022 - MMV congres
Workshop VItaliteit

Het jaarlijkse MMV-congres (medische vervolgopleidingen) vindt noodgedwongen ook dit jaar weer digitaal plaats. Desalniettemin verzorg ik met opleider dr. Ivanka van der Meulen, oogarts, en PP&CC onderzoeker Sofiya Abedali een workshop over het voeren van een waardevol vitaliteitsgesprek met je collega’s.  

Locatie :  

Online

6 December 2022 - Amphia
Raad van Commissarissen

Tijd voor het Amphia vandaag. In gesprek over urgent en belangrijke ziekenhuisontwikkelingen. En ook tijd voor zelf-evaluatie van de RvC. 

Locatie :  

Breda

30 November 2022 -
EANO webinar

Leden van de Europese Vereniging van Neuro-oncologen komen digitaal bijeen voor een webinar over work-life balance. Een thema dat hoognodig geagendeerd moet worden volgens de twee initiatiefnemende commissie van de EANO: de Youngster committee en Diversity committee. Aan mij het verzoek om performance, welzijn en gender te adresseren. Ik doe dit onder de titel Physicians’  Well-being: Ingredients for a Healthy and Happy Worklife.    

Locatie :  

Online

11 November 2022 - LNVH
Bestuursvergadering
Locatie :  

Digitaal

10 November 2022 - Anatomische Les
Traditie

Een terugkerend evenement waar ik elk jaar naar uitkijk. Dit keer in het concertgebouw spreekt dr David Page over zijn baanbrekende onderzoek naar de genetische verschillen tussen mannen en vrouwen en de biologische en medische gevolgen hiervan. 

Locatie :  

Het concertgebouw

8 November 2022 - Amphia
RvC

Vandaag een Amphia RvC dag. Ik kijk in het bijzonder uit naar de Inspiratiesessie van de kenniskern HR waar ik vanmiddag te gast ben.

Locatie :  

Breda

31 October 2022 - LNVH
Affiliates meeting

The annual Affiliates’ Meeting of the Dutch Network of Women Professors is taking place at the museum The Hermitage in Amsterdam. Topic of this edition: Power and Influence. Women in Leadership Positions. This meeting is intended as a networking event for female associate professors and professors affiliated with the LNVH (LNVH affiliates). It offers the opportunity to talk and meet each other, for new affiliates to get acquainted with the LNVH, and to enjoy a program with inspiring speakers. 
It also happens to be my birthday that day, so cheers to me! 

Locatie :  

De Hermitage

27 October 2022 - Onderzoeksdag Medische Psychologie
Academische vrijheid

Vandaag komen alle onderzoekers van de Amsterdam UMC afdeling medische psychologie bij elkaar tijdens de Onderzoeksdag. Thema dat we gaan bespreken is Academische Vrijheid. 

Locatie :  

Amsterdam

25 October 2022 - Beoogde promotie Iris Jansen
Interactions that Matter

Vandaag hoopt ‘mijn’ promovenda Iris Jansen haar proefschrift te mogen verdedigen. Haar werk is getiteld: Interactions that Matter: Understanding Residents’ Professional Growth through Workplace Relationships. Met veel plezier heb ik haar samen met collega’s dr Milou Silkens en dr Renee Stalmeijer mogen begeleiden in haar eigen professional growth. Wij zijn trots op het resultaat en het boek 🙂 

Locatie :  

Agnietenkapel, Amsterdam

21 October 2022 - Leading Doctors
FIRE

Een FIRE meeting met Leading Doctors, om bij te praten over ontwikkelingen van het afgelopen jaar (de uitnodiging zegt: alvast een tipje van de sluier… we zijn eigenlijk best trots op de ontwikkelingen van Leading Doctors en dat vieren we graag met jullie) en de koers voor komend jaar te bespreken. 

Locatie :  

Nieuwersluis

18 October 2022 - Vrouwen Netwerk Amsterdam UMC
Lancering

Met als doel om de zichtbaarheid, erkenning en positionering van vrouwelijke academici te vergroten wordt een vrouwennetwerk gestart in het Amsterdam UMC. Vandaag lanceren we het netwerk voor een eerste groep van top vrouwen. Prof. Hanneke Takkenberg (ErasmusMC, voorzitter van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren) zal ons verhalen over het vrouwennetwerk dat zij eerder in Rotterdam oprichtte: tips en tops! Met de aanwezige vrouwen gaan we netwerkbehoeften bespreken en samen mogelijke activiteiten voor het netwerk bepalen. Ontzettend veel zin in!

Locatie :  

AMC

12 October 2022 - PThU

Mijn laatste vergadering als lid van de Raad van Advies van de PThU. Ik zal de inspirerende gesprekken met de vele bijzondere mensen die ik heb ontmoet de afgelopen jaren missen. Dank voor het vertrouwen. 

Locatie :  

PThU, Amsterdam

12 October 2022 - Wetenschapscommunicatie
Debat

Het NTvG organiseert een debat over wetenschapscommunicatie. Als panellist praat ik mee. Mooi onderwerp, heel belangrijk, zeker in deze gepolariseerde tijd.  

Locatie :  

NTVG, Amsterdam

11 October 2022 - Bijscholing
Bestuurlijke transformatie in de zorg

Als Commissaris/toezichthouder school ik me graag regelmatig bij. Vandaag laat ik me informeren en inspireren over ‘bestuurlijke transformatie in de zorg’, georganiseerd door TEN (The Executive Network).   

Locatie :  

Utrecht

7 October 2022 - Santeon congres voor medisch specialisten
Keynote

Vandaag is het allereerste Santeon congres voor alle medisch specialisten uit de 7 aangesloten ziekenhuizen. Samen werken de ziekenhuizen aan betere zorg in Nederland, vooral door van elkaar te leren, continu te vernieuwen en te verbeteren. Heel inspirerend! Inspiratie is ook wat ik hoop te bieden op het congres: mijn keynote van die beoogt namelijk ‘Inspiratie voor Onderweg’ te bieden.

Locatie :  

Amersfoort

1 October 2022 - Landelijke Junior Kamerdag
Voordracht Landelijke Assistentendag Cardiologie

De Junior Kamerdag is een dag georganiseerd voor jonge artsen, AIOS, ANIOS en arts-onderzoekers werkzaam binnen de cardiologie. Dit jaar staat de dag in het teken van duurzaamheid onder de titel Green Heart, Green Mind. Het klimaat wordt in brede zin besproken, ook in termen van het klimaat binnen het ziekenhuis. Hoe gezond is dat eigenlijk voor artsen? Ik zal over dat thema een bijdrage leveren.  

Locatie :  

Amsterdam

15 September 2022 - Vrouwen in de hartchirurgie
Gendergelijkheid

Amsterdam UMC collega Prof. Jolanda Kluin is voorzitter van de Women’s Committee van de Europese Vereniging van Hartchirurgen. Zo’n commissie is echt wel nodig want de representatie van vrouwen in de hartchirurgie laat te wensen over en dat is niet goed voor de artsen noch voor de zorg. Jolanda en haar collega’s in de Women’s Committee staan en strijden voor gelijkheid. Dit begint met bewustwording en daarom organiseert zij dit najaar – voor mannen en vrouwen – een webinar reeks over vrouwen en vrouwelijke kwaliteiten in de thoraxchirurgie. De eerste sessie mag ik aftrappen met een voordracht. Dank! 

Locatie :  

Online

6 September 2022 - Amphia
Bestuurders verenigt u!

Een hele dag Amphia. Als commissaris denk en praat ik mee met de bestuurders van het Amphia. Voor het Amphia is het inmiddels heel gewoon dat de leden van de Raad van Bestuur en de medisch specialistisch bestuursverantwoordelijken (MSBA) samen aan tafel zitten. Als commissaris (RvC) is dat geweldig omdat er dan met 1 mond, effectief en open wordt gesproken met alle bestuurders. Na de voltallige meeting van RvC, RvT en MSB, gaan we in de commissie Mens & Organisatie nog even dieper in op alles wat er speelt. Mooie dag voor de boeg. 

Locatie :  

Breda

1 September 2022 - WellMED
ThessaloniKiki 🙂

Twee jaar na de planning vindt het WellMed inhaalcongres plaats. In de buurt van Thessaloniki gaan we 3 dagen delibereren over het welzijn van zorgprofessionals. Nog steeds – en helaas – een super actueel onderwerp gezien het bestaande lijden onder zorgprofessionals en de krapte op de arbeidsmarkt. Laat het maar aan de Grieken over om daar toch een feestje van te maken. Zin in! 

Locatie :  

De Griekse kust 

25 August 2022 - Rogano
Leren - leren - leren

Voorafgaand aan het wereldcongres over medisch onderwijs en professionele ontwikkeling van zorgprofessionals (AMEE) komen we met de medisch onderwijs (med ed) onderzoekers anderhalve dag bij elkaar om met en van elkaar te leren over onderzoek doen binnen ons vakgebied. Het bijzondere van dit kleinschalige congres is dat je je als onderzoeksteam inschrijft: 2 junior onderzoekers, 1 medior onderzoeker, 1 post-doc en 1 senior. T is dus meteen ook een teamuitje! Dat uitje begint vandaag al als we met zijn vijven de trein nemen naar Lyon. ON Y VA!

Locatie :  

Onderweg naar Lyon

18 August 2022 - Waarden-check
Teamwork

Met het eigen PP&CC-team de spreekwoordelijke hei op om weer eens stil te staan bij onze (onderzoeks)groepswaarden. Ik zie het als een gezamenlijke zoek- en ontdekkingstocht, om elkaar beter te leren kennen als onderzoeker, teamlid en mens. Weten wat jezelf en de ander nodig heeft om met plezier te kunnen werken. Dan komt ‘het beste’ vanzelf naar boven. 

Locatie :  

Op een bijzondere plek!

15 August 2022 - DeeBee – dag
Stand van zaken en blik vooruit

Een vergaderdag zo middenin in de zomer met een DB-vergadering van mijn afdeling Medische Psychologie en een DB-COC vergadering. Pas op de plaats en dan pannen maken.

Locatie :  

AMC

4 August 2022 - IFMS
Op zoek naar….

Het meest inspirerende en motiverende ontwikkeldoel voor een van onze medisch specialisten. Ik doe het graag. Altijd weer een spannend proces. SETQ en INCEP/IFMS rapport op tafel. Een pot thee of koffie erbij. Even elkaar leren kennen en dan duiken we erin. In twee uur tijd komen we er meestal wel uit. 

Locatie :  

AMC

20 July 2022 - IFMS
Is het zomer of zo?

Nog een IFMS gesprek deze week. Tis zeker zomertijd? Voor reflectie een uitstekende tijd! 

Locatie :  

AMC

18 July 2022 - IFMS
Niet vinken, maar vonken.

Ik kijk uit naar een waarderend en waardevol ontwikkelgesprek met een van onze medisch specialisten.

Locatie :  

AMC

1 July 2022 - Vakantie
Lekker even helemaal niks

Happy summer to everyone!

Locatie :  

Bos, zee, bergen, meren… Overal en nergens. 

16 June 2022 - WaanZinnige Zorg Symposium
Tobacco Theater, Amsterdam
Hoe kijken we naar de toekomst van de zorg? Waar kijk je naar uit, en waar kijk je misschien tegenop? Welke ontwikkelingen zou je wel willen versnellen, en waar moeten we juist voorzichtig en kritisch blijven? Het symposium WaanZinnige Zorg?! brengt verhalen (Marielle den Engelsman), kennis & inspiratie (Prof.dr. Yvonne Steinert, en trendwatcher Mark Schipper), wetenschap (o.a. onderzoekers Maarten Debets, Iris Jansen en Rosa Bogerd) en muziek (muzikanten van MiMiC). Check het hele programma inclusief de 5 waanzinnige workshops. Ik zou het waanzinnig vinden als jij er ook bij bent. Jouw verhalen, reflecties en al je ideeen en positieve energie zijn welkom. Registreren kan via deze link. Vroege vogels krijgen korting!
Locatie :  

Tobacco theater, Amsterdam

13 June 2022 - Spinoza gasthoogleraarschap
‘Rockstar’ Professor Yvonne Steinert

I have the great honour of co-hosting Prof. dr. Yvonne Steinert as Spinoza guest professor, a position awarded by the Spinoza Foundation of the Faculty of Medicine, University of Amsterdam. Yvonne Steinert is a clinical psychologist by training and Professor of Family Medicine at McGill University, Montreal, Canada. She is a world renowned expert in the field of medical education with a research focus on faculty development. Yvonne Steinert will be visiting the AMC from June 13th – June 17th. We are preparing a full week’s program for physicians, residents, researchers and (medical education) leadership. Prof. Steinert will give a public lecture on Tuesday June 14th, 16.00-17.00 hrs at the AMC. We are really excited to host her as our Spinoza guest.

Locatie :  

Amsterdam UMC, Lokatie AMC, Amsterdam

8 December 2021 - Medische Vervolgopleidingen
Congres

Dit jaar heeft het (online) MMV-congres het thema ‘Opleiden: brug naar de toekomst’.

Locatie :  

Online

12 November 2021 - Oratie + Symposium
Symposium Medische Psychologie + Oratie Rudolph Ponds

Vandaag spreekt Rudolph Ponds, nieuw afdelingshoofd medische psychologie van het Amsterdam UMC, zijn oratie (VU) uit, getiteld ‘komt een dokter bij de psycholoog’. Voorafgaand aan de rede presenteert ‘zijn’ afdeling medische psychologie zich tijdens een symposium. Ik zal daar ook spreken met het verhaal ‘professional performance: dokters als onderzoeksobject’.

Locatie :  

VUmc, Amsterdam

31 October 2021 - Ik ben jarig 🙂
Tra la la la ......

Jippie, van harte met je verjaardag Kiki 🙂

Locatie :  

Tis gewoon een (thuis)werkdag

1 September 2020 - Presence-CASBS fellowship, Stanford University, CA, USA
Reflect, refresh, transform

Ik heb de enorme eer om het academisch jaar 2020-2021 als fellow verbonden te zijn aan de Center for Advanced Study of the Behavioral Sciences (CASBS), Stanford University, California, USA. Ik ben CASBS en in het bijzonder het Stanford Medicine Presence programma o.l.v. Prof. dr Abraham Verghese heel dankbaar voor deze mogelijkheid. Ik krijg gedurende mijn fellowship alle tijd me te verdiepen, te lezen, discussiëren, reflecteren en schrijven. Resultaten volgen te zijner tijd ……

Locatie :  

Stanford University

21 May 2020 - ESGAR
Performance & Vitality

Het internationale congres over gastrointestinale en abdominale radiologie congres vindt dit jaar in de RAI in Amsterdam plaats. Dit vakinhoudelijk congres georganiseerd door de Europese beroepsvereniging (ESGAR) programmeert dit jaar voor het eerst een thema over de dokters: over hun performance en hun vitaliteit om precies te zijn. Met twee zeer gewaardeerde collega’s Maria Panagioti (psycholoog, UK) en Thomas Kitchen (anesthesioloog, UK) verzorg ik op het congres het symposium Physicians’ Performance & Vitality.

Locatie :  

Amsterdam

13 May 2020 - WellMed
Congres

Voor de vierde keer wordt het wetenschappelijk congres over het welzijn van artsen georganiseerd. Wederom in Griekenland. Eigenlijk wil ik er geen ruchtbaarheid aan geven want de kleinschaligheid is een van de succesfactoren van dit congres. De inhoud is ook van hoog niveau. Ik kijk er naar uit.

Locatie :  

Griekenland

16 April 2020 - Vitaliteit
Promovendi

De jaarlijkse promovendidag van de Nederlandse medisch onderwijs onderzoekers  wordt dit jaar voorafgegaan door een preconference met het thema ‘welzijn en de vitaliteit van promovendi’. Samen met collega en promovendus Maarten Debets verzorg ik een workshop.

Locatie :  

Utrecht

3 April 2020 - Voorjaarscongres Psychiaters
Voordracht

Heel eervol dat ik genodigd ben om tijdens het voorjaarscongres van de Nederlandse psychiaters een bijdrage te leveren. Het thema dit jaar is ‘precisie psychiatrie’. wat dat betekent voor de patiëntenzorg hoor ik graag van de dokters zelf. Ik zal een inhoudelijke bijdrage leveren over de performance van de psychiaters in deze tijd van individualisering.

Locatie :  

Mecc, Maastricht

26 March 2020 - Huisartsen co-assistenten begeleiders
Bijscholing

Deze avond verzorg ik de bijscholing van de huisartsen in de regio AMC die ‘onze’ co-assistenten begeleiden.

Locatie :  

Amsterdam

8 March 2020 - HIMSS
The Future of Healthcare

What’s next for health? Tijdens het HIMSS congres staat die vraag centraal. Hoe gaan informatie en technologie de zorg beïnvloeden, bepalen en vooruit helpen de komende jaren? Ik ga met een Nederlandse delegatie mijn oor in de USA te luisteren leggen.
Vanwege het Coronavirus is het HIMSS congres gecanceld (dd 5 maart).

Locatie :  

Orlando

21 February 2020 - Promotie
Lifelong Learning

Caroline Sehlbach hoopt vandaag in Maastricht te promoveren. Zij deed onderzoek naar professionele ontwikkeling van artsen in de context van herregistratie of revalidatie. Haar proefschrift is heel toepasselijk getiteld To be continued…supporting physicians’ lifelong learning. Promotor is collega Prof.dr. Erik Driessen. Ik zal voor Caroline een uitdagend vraag stellen.

Locatie :  

Maastricht

12 February 2020 - Wetenschap op lokatie
Opleidingsklimaat

Als je samenwerkt met collega’s uit Maastricht dan is Eindhoven een goede plek ‘in het midden’ om regelmatig face-to-face te overleggen. Vandaag is weer zo’n dag. Ik kijk er naar uit.

Locatie :  

Eindhoven

11 February 2020 - Dankbaarheid
Honours studenten

Op uitnodiging van de honours studenten van de Masteropleiding geneeskunde verzorg ik samen met dr Rob van Waarde vandaag een avond over het thema ‘Dankbaarheid’. We verkennen het thema vanuit meerdere perspectieven – kennis en ervaring – en staan stil bij de vraag hoe professionaliteit en dankbaarheid zich tot elkaar verhouden.

Locatie :  

Amsterdam

10 February 2020 - Kwaliteit
Toezicht

Vergadering Commissie Kwaliteit, Raad van Toezicht Amphia ziekenhuis Breda.

Locatie :  

Breda

10 February 2020 - Graduate School
Opleidingscommissie

Vergadering Opleidingscommissie Graduate School AMC. Wist u dat er 1700 (!!) promovendi zijn geregistreerd bij de Graduate School. Een hele grote opleiding dus….Belangrijk om met vertegenwoordigers van de promovendi en de promotoren de kwaliteit van de promotieopleiding te blijven bespreken.

Locatie :  

AMC

7 February 2020 - Promotie
Bricks and Bridges

Vandaag zal ik van gedachten wisselen met Alexandru Rotar over zijn proefschrift ‘Bricks & Bridges in Healthcare. A Series of International Comparative Studies on How Rationalization Strategies Are Applied across Different Levels of Health Care Systems’. Promotor is collega Prof.dr. Niek Klazinga.

Locatie :  

Amsterdam, Agnietenkapel

3 February 2020 - ZonMw
Gender & Gezondheid

Vergadering ZonMw programmacommissie Gender & Gezondheid.

Locatie :  

Utrecht

2 February 2020 - Traditie
Film in Rotterdam

Mijn jaarlijkse filmtraditie: de Volkskrantdag van het Rotterdamse filmfestival (IFFR). ‘Slechts’ 5 films ga ik op deze zondag bekijken. Welke? Geen idee, dat weet ik pas de zaterdagavond. Leuk, verrassing!

Locatie :  

Rotjeknor

29 January 2020 - Promotie

Vandaag hoopt Petra Porte te promoveren op haar wetenschappelijke werk, getiteld: Safe use of medical devices in Dutch hospitals. Promotor is collega Prof.dr. Cordula Wagner. Ik zal opponeren. Dit wordt vast een feestelijke dag.

Locatie :  

VU, Amsterdam

28 January 2020 - Zin in Zorg
Stuurgroep

Zin in ‘Zin in Zorg’! Vanavond komt de stuurgroep wederom bijeen om te bespreken hoe het belangrijke thema werkplezier en welzijn van jonge dokters de aandacht kan krijgen die het verdient. Volg Zin de Zorg op de voet via de eigen website.

Locatie :  

Utrecht

17 January 2020 - Careducation
Oratie

Collega Marieke van der Schaaf is benoemd tot hoogleraar in de faculteit Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht op het vakgebied van ‘Onderzoek en Ontwikkeling van Onderwijs in de Gezondheidszorg en spreekt vandaag haar oratie uit. De veelbelovende titel van haar rede is Careduaction.  Marieke gefeliciteerd!

Locatie :  

Academiegebouw Utrecht

16 January 2020 - Compassie
Interventie

Dankzij een subsidie van de Amsterdam Public Health research institute ontwierp  mijn onderzoeksgroep Professional Performance & Compassionate Care in 2019 een  een compassie-interventie voor aios. Dit jaar willen we deze interventie aanbieden en evalueren. Een inspirerend project waarin we met vele experts en collega’s van ‘ beide zijden van de Amstel’  (voor ingewijden) samenwerken. Mooi om te continueren. Vanmiddag is de eerste bespreking van 2020.

Locatie :  

AMC

16 January 2020 - Senaat
UvA

Eerste UvA Senaatsvergadering van 2020.

Locatie :  

Maagdenhuis

16 January 2020 - Zin in Zorg
Wat willen jonge dokters.....

Na de succesvolle lancering van de beweging Zin in Zorg, waarin het werkplezier en het welzijn van jonge dokters centraal staat, praten we vanavond met actieve jonge dokters verder over onderstromen en over concrete actiepunten.

Locatie :  

Utrecht, VVAA

13 January 2020 - Music in Medicine
Start

Het Groningse conservatorium en de afdeling heelkunde van het UMCG hadden  eerder ‘de lead’  in een prachtig project over de waarde van muziek in de geneeskunde. Als ‘critical friend’ mocht ik meedenken over het aan het project verbonden onderzoek. De samenwerking kan nu worden verlengd door een nieuwe subsidie. In deze ronde kijken we o.a. naar de rol van compassie. Fantastisch! Vandaag is de doorstart.

Locatie :  

Den Haag

20 December 2019 - Promotie
Academic Detailing in Dental Care

Fatiha Baadoudi hoopt vandaag te promoveren op haar proefschrift Academic Detailing in Dental Care. Promotieteam Prof.dr. G van der Heijden en dr. Denise Duijster. Ik zal met de kandidaat van gedachten wisselen over haar werk.

Locatie :  

UvA

18 December 2019 - PthU
Raad van Advies

Vergadering van de Raad van Advies van de Protestant Theologische Universiteit. Zoals altijd een overleg om naar uit te kijken.

Locatie :  

VU, Amsterdam

17 December 2019 - RvT
Amphia

Laatste raad van toezicht vergadering van 2o19.

Locatie :  

Breda

13 December 2019 - Candlelight
Zussenavond

Christmas by Candlelight in Heusden. Let it be, let it be…..

Locatie :  

Heusden

12 December 2019 - DOO
Vitale Aios - deel 2

De tweede bijeenkomst van de workshop De Vitale Aios. De aios ronden de middag af met een persoonlijk vitaliteitsplan.

Locatie :  

Verrassing

3 December 2019 - Afscheidssymposium
Marlies Stouthard

Marlies Stouthard leidde de afgelopen jaren de AMC Graduate School. Ze gaat nu van haar vrije tijd genieten. Ze laat voor de promovendi van het AMC een sterke opleiding en een mooi opleidingsprogramma na. Haar afscheid ‘vieren’ we met een symposium, uiteraard over de kwaliteit van de promotie-opleiding. Ik zal een inhoudelijke bijdrage leveren.

Locatie :  

AMC

29 November 2019 - DOO
Vitale AIOS - deel 1

De eerste van de 2 middagen van de workshop De Vitale Aios. De workshop wordt geboden als onderdeel van het AMC Discipline Overstijgend Onderwijs.

Locatie :  

Een vitale plek

28 November 2019 - Senaat
UvA

Senaatsvergadering Universiteit van Amsterdam.

Locatie :  

Maagdenhuis, Amsterdam

21 November 2019 - NVMO
Congres

Het jaarlijkse tweedaagse congres over medisch onderwijs. Dit keer in Rotterdam.

Locatie :  

De Doelen, Rotterdam

20 November 2019 - Werkplezier en welzijn
De Nieuwe Generatie

Voor de toekomst van onze gezondheidszorg en met hart voor jonge dokters bespreken we vanavond het werkplezier en het welzijn van de nieuwe generatie dokters. Een gezamenlijk initiatief van De Jonge Specialist, Landelijke Artsen in Dienstverband, Landelijke Organisatie Van Aspirant Huisartsen en de VVAA. In een levendige en inspirerende bijeenkomst met 80 jonge dokters streven we ernaar meer ziet te krijgen op wat NU nodig is voor het blijvend kunnen bieden van goede zorg door bevlogen en competente artsen. Samen met collega Antoinette de Bont (EUR) (bege)leid ik de vanavond. Hoge verwachtingen, veel zin.

Locatie :  

Utrecht

19 November 2019 - Promotie
Michel de Neree tot Babberich

Vandaag verdedigt Michel de Neree tot Babberich zijn proefschrift getiteld: Quality assessment, assurance and improvement: the colorectal cancer case’. Promoteam: Prof. dr. Evelien Dekker, Prof. dr. Paul Fockens, Prof. dr. Pieter Tanis en dr. Michel Wouters. Ik zal in debat gaan met de kandidaat (krachtens mijn recht doch niet zonder toestemming van de rector…) over zijn wetenschappelijk werk.

Locatie :  

UvA

18 November 2019 - Voordracht
Zuyderland

Een avond over duurzame inzetbaarheid voor de medische staf van het Zuyderland ziekenhuis. In mijn voordracht spreek ik over performance en (werk)geluk.

Locatie :  

Heerlen

14 November 2019 - Anatomische Les
Traditie

De jaarlijkse Anatomische Les vindt wederom plaats in het Amsterdamse Concertgebouw. Wat een heerlijke traditie en feest voor het AmsterdamUMC.

Locatie :  

Concertgebouw

12 November 2019 - IFMS
Ont-wikkeling

Ik kijk uit naar een goed gesprek met een van onze AMC specialisten. Wat is zijn unieke talent? Waar krijgt hij energie van? Waaraan wil hij werken?

Locatie :  

AMC

7 November 2019 - Gender & Gezondheid
ZonMw

Al weer de 11e programmacommissie vergadering over gender & gezondheid. Gelukkig wordt het bewustzijn over het belang van dit onderwerp voor de gezondheid van iedereen steeds groter. Maar goed, er blijft werk aan de winkel. Dankzij onderzoek faciliteert ZonMw deze ontwikkeling.

Locatie :  

Utrecht

6 November 2019 - Hulp vragen?
Promotieoverleg

Hoe gaan aios om met vragen die ze hebben? Wat is een relevante vraag, aan wie stellen ze de vraag, en wanneer (niet)? Hoe bepalend is het opleidingsklimaat hierbij? Maak je met hulp vragen niet de ‘verkeerde indruk’ bij je opleider? Bestaan er misschien toch domme vragen? Etc etc etc. Vragen waarin promovenda Iris Jansen haar tanden zet. Vandaag staat de teamdiscussie gepland.

Locatie :  

Eindhoven

1 November 2019 - Compassievol leiderschap
Bijdrage

Compassievol leiderschap staat centraal in een 3 daagse cursus voor artsen. Namens de Academie Medisch Specialisten mag ik samen met Barbara Doelenman, Michael West, Carina Hilders, Salmaan Saan e.a. deze cursus verzorgen. Zie ook de webpagina.

Locatie :  

Vught

31 October 2019 - Halloween
....en mijn verjaardag 🙂
Locatie :  

In de buurt van taartjes

30 October 2019 - Raad voor Advies
PThU

Overleg met de Raad van Advies van de Protestants Theologische Universiteit ter advisering van de rector. Ik verwacht dat het weer inspirerend wordt, zoals altijd.

Locatie :  

Amsterdam

29 October 2019 - Compassie
Co-creatie

Compassie en co-creatie. Hoe mooi kan werk zijn! Vandaag werken we met onderzoekers, aios, patiënten en experts aan de ontwikkeling van een compassietraining voor aios. Met dank aan APH (Amsterdam Public Health) research institute voor de subsidie.

Locatie :  

AMC

21 October 2019 - IFMS
Een goed gesprek

Een IFMS ontwikkelgesprek met een van onze AMC specialisten. Eervol. Belangrijk. Positief.

Locatie :  

AMC

17 October 2019 - Intervisie
IFMS

Goed om als professional developmental coaches af en toe ervaringen te delen,  elkaar te bevragen en naar elkaar te luisteren.

Locatie :  

AMC

10 October 2019 - Concert
Ontspanning

Vanavond dansen, meezingen en genieten van Ilse de Lange.

Locatie :  

Utrecht

8 October 2019 - Compassie
Eerste bevindingen

Het Amsterdam Public Health (APH) research institute gunde ons een subsidie voor het ontwikkelen van een Compassie Interventie op basis van input van patiënten en aios. We zijn al hard bezig en vandaag bespreken we de eerste contouren van de interventie in de projectgroep. Een heel inspirerend project!

Locatie :  

AMC

7 October 2019 - IFMS
Intervisie

Bijeenkomst met de IFMS coaches. Fijn om te delen: ervaringen, vragen, kwesties.

Locatie :  

AMC

5 October 2019 - Inner peace
Peace of mind

Mijn jaarlijkse inspiratieweekend: de tweedaagse Inner Peace Conferentie in Amsterdam. Opladen. Ontspannen. Ontwikkelen.

Locatie :  

Amsterdam

3 October 2019 - Co-assistenten reflecteren
Onderwijs

Co-assistenten van het AMC gaan 2 dagen de hei op om te leren over hun loopbaan & vitaliteit. Ik geef een college over vitaliteit als voorwaardelijk voor goed dokteren. ‘De hei’ is hier wel figuurlijk bedoeld want we zitten aan zee!

Locatie :  

Egmond aan Zee

1 October 2019 - Research bespreking
Medische Psychologie

De goede gewoonte van de afdeling medische psychologie: de collegiale research bespreking.

Locatie :  

AMC

1 October 2019 - Amphia
Tijd voor Toezicht

Amphia ziekenhuis: Raad van Toezicht. Raad van Bestuur. Bestuur Medisch Specialistisch Bedrijf Amphia.

Locatie :  

Breda

29 September 2019 - Toonzetters
Michiel Borstlap

Een avond met intieme muziek van Michiel Borstlap. Ik kijk uit naar de zoektocht naar stilte en de ‘tussenruimte’….

Locatie :  

De Balie

26 September 2019 - De Gelukkige Dokter
Voordracht

De Gelukkige Dokter. Congres over de toekomst van de dokter. Hoe maken we verbinding met het hart van het vak en krijgen we werkgeluk terug? Daarover gaat het vandaag. Dit congres is een herhaling, wegens succes nogmaals aangeboden.

Locatie :  

Amerongen

19 September 2019 - Edinburgh
Diagnostic medicine

De uitvinding van de stethoscoop 200 jaar geleden was een sprong voorwaarts in de diagnostiek. Sindsdien heeft de technologische ontwikkeling niet stil gestaan. De Schotse Royal College organiseert daarom een eendaags congres over artificial intelligence in de diagnostiek.

Locatie :  

Edinburgh

16 September 2019 - Kwaliteit
Amphia

Vergadering RvT Commissie Kwaliteit & Cultuur van het Amphia ziekenhuis. Over meetbare en merkbare kwaliteit.

Locatie :  

Breda

11 September 2019 - Kwaliteit en Veiligheid
Amphia

Het MSB van het Amphia ziekenhuis organiseert een Symposium over kwaliteit en veiligheid. Ik zal een bijdrage leveren aan de discussie dmv een voordracht.

Locatie :  

Breda

2 September 2019 - Heusden-week
Work hard play hard

Jaaaaaa. Tis weer zover. Hard werken en team gezelligheid in de inmiddels traditionele Heusden schrijfweek in ‘mijn’ Heusden. Prof. Onyi Arah, collega en vriend van de performance onderzoekers is er ook weer bij. Zin!

Locatie :  

Heusden

25 August 2019 - AMEE
Wereldcongres Medical Education

De AMEE 2019 vindt dit jaar plaats in Wenen. Ik denk ineens aan Schwarzwälder kirschtorte….. O ja, en aan collega’s ontmoeten, geïnspireerd raken en nieuwe kennis (en wijsheid?) opdoen. Ik ga natuurlijk niet alleen. Gezellig met de professional performance onderzoekers op pad. Volg het programma hier.

Locatie :  

Wenen

20 July 2019 - Uit de lucht
Vakantie

Ik ben er even tussenuit. Tot over 2 weken!

Locatie :  

Weg

17 July 2019 - Promovendi opleiding
Opleidingscommissie GS

Laatste vergadering voor de zomervakantie van de opleidingscommissie van de Graduate School.

Locatie :  

AMC

11 July 2019 - Preventie
Uitwisseling

Duurzame inzetbaarheid is een (very) hot issue. Ook voor de aios in het Amsterdam UMC. AMC en VUmc komen rondom dit thema bij elkaar om uit te wisselen en af te stemmen. Mooie opdracht.

Locatie :  

VUmc

8 July 2019 - Vervolgopleidingen
COC

Iets om naar uit te kijken. Vergadering van het bestuur van de Centrale Opleidings Commissie van het AMC.

Locatie :  

AMC

4 July 2019 - Clientenraad
Amphia

Vandaag weer een overleg met de cliëntenraad van het Amphia. Altijd een bespreking om naar uit te kijken. #clientcentraal

Locatie :  

Breda

26 June 2019 - Hospital Leadership
Life Long Learning

Met dank aan de organisatoren van de Hospital Leadership Academy 2019 (een initiatief van McKinsey, Odgers Berndtson, PwC, Van Doorne advocaten en Rabobank) mag ik me weer samen met een groep collega toezichthouders bijscholen. Thema: tussen planeconomie en innovatie.

Locatie :  

Leuvenum

24 June 2019 - Talentcommissie
APH

Bijeenkomst met de Talencommissie van de APH. Wat gaat de APH onderzoekers de komende jaren helpen in het benutten van al hun talenten? Mooi onderwerp van gesprek!

Locatie :  

Amsterdam

17 June 2019 - Amphia
Toezicht

RvT commissievergadering Kwaliteit & Cultuur.

Locatie :  

Breda

17 June 2019 - Toekomstmuziek?
Kwaliteitsvisitatie

De kwlaiteitsvisitatie ‘nieuwe stijl’ is al weer 15 jaar oud. Tijd voor bezinning. Dat is wat er vanavond gebeurt: de FMS organiseert voor de wetenschappelijke verenigingen een discussie over de toekomst van de kwaliteitsvisitatie. Ik zal enkele ingrediënten aandragen voor het debat: ook in de categorie ‘knuppel in het hoenderhok’.

Locatie :  

Domus Medica

13 June 2019 - Welzijn
NVMO

Bijeenkomst van de NVMO werkgroep Welbevinden van (toekomstig) zorgprofessionals.

Locatie :  

Utrecht

6 June 2019 - Vitaliteit & performance
AIOS

In het kader van het Discipline Overstijgend Onderwijs (DOO) organiseren we vandaag voor de aios van het Amsterdam UMC (het eerste deel van) een module over professional performance en vitaliteit. Vitaliteit is belangrijk voor de aios zelf (hoe haal ik het beste uit mezelf) en voor de patient (alleen een vitale dokter kan optimaal presteren). Samen met collega Maarten Debets van mijn onderzoeksgroep Professional Performance verzorgen we een hopelijk inspirerende, informatieve en leerzame workshop. Aios die interesse hebben kunnen nog aanmelden (denk ik) .

Locatie :  

AMC

5 June 2019 - Pauline Meurs
Afscheid van een topvrouw

Wie kent haar niet, Pauline Meurs. Een van Nederlands meest invloedrijke vrouwen in de zorg. Haar invloed zal niet stoppen na vandaag. Wel legt ze nu, met het bereiken van een pensioengerechtigde leeftijd, een aantal taken neer. We danken haar vandaag voor haar scherpzinnige analyses, haar innovatieve ideeën, tomeloze energie en inzet voor onze gezondheidszorg.

Locatie :  

Den Haag

5 June 2019 - Paradiso
Marcus Miller

Check this out! Marcus Miller in action. Wat valt er hier aan toe te voegen…

Locatie :  

Amsterdam

4 June 2019 - MSB’s en kwaliteit
Focusgroep

Hoe geven MSB’s invulling aan hun opdracht van en verantwoordelijkheid voor de professionele kwaliteit en veiligheid van hun leden? Deze vraag houdt promovendus Maarten Debets en zijn promoteam (dr. Karen Kruithof, dr. Milou Silkens et moi) al even bezig. Deze vraag leggen we vandaag – in een zogenaamde focusgroepbijeenkomst – ook voor aan het MSB bestuur van een Nederlands ziekenhuis. Bij voorbaat dank aan de deelnemende bestuurders.

Locatie :  

Randstad

3 June 2019 - IFMS
Ontwikkeling

Vandaag mag ik weer met een van onze AMC specialisten spreken over diens professionele ontwikkeling. Mooi dat hier tijd en aandacht voor is. O ja, het is ook verplicht voor de individuele herregistratie.

Locatie :  

AMC

2 June 2019 - Jazzzzz…..
Breda

Een zonnig weekend wordt ons voorspeld. In combinatie met het jazz festival in Breda belooft dat bij voorbaat feestelijke dagen.

Locatie :  

Breda

20 May 2019 - EAPH
Conference

Gedurende 2 dagen staat de dokter centraal tijdens het jaarlijkse congres van de European Association for Physician Health. Samen met Maarten Debets verzorg ik daar een workshop getiteld: Doctors’ Professional Performance in Turbulent Times: Exploring Performance Evidence, Needs and Counterproductive Forces. O ja, het congres is in Oslo, Noorwegen. Extra leuk dus!

Locatie :  

Oslo

16 April 2019 - Samen
Stafdagen MCL

Jaarlijks organiseert de medische staf van het Medisch Centrum Leeuwarden hun zogenaamde ‘stafdag’. In 2018 stond het thema ‘Welzijn’ centraal. Dit jaar is het ‘Samen’. Verspreid over 3 dagen (the show must go on!) wordt voor alle 240 specialisten het programma verzorgd. Ik zal met een voordracht en workshop op 16 en 17 april de middagen (in)leiden voor de MCL-dokoters. Over Plezier, Patiënten, Performance, Progressie, Positief….. en nog meer P’s.

Locatie :  

Leeuwarden

3 April 2019 - Onderwijs
Performance en vitaliteit

Voor een groep van ruim 60 3e jaars Bachelor studenten geneeskunde (AMC) is er vandaag de kick-off van een module ‘Opmaat naar de Praktijk’: professional performance en vitaliteit. Ik mag aftrappen en de studenten introduceren in beide thema’s. Daarna moeten ze zelf aan de slag en artsen en collega’s gaan bevragen over hoe zij professional performance en vitaliteit ervaren in de dagelijkse praktijk. Wat ze oppikken en wat ze hiervan vinden hoor ik eind mei terug bij hun presentaties over hun bevindingen. Spannend!

Locatie :  

AMC

28 March 2019 - Huisartsenopleiders
Leren en overdragen

Vanavond staat de bijscholing gepland voor huisartsenopleiders. Hoe zijn de opleiders rolmodel voor hun co-assistenten als het gaat over ‘het beste uit jezelf halen’ en ‘vitaal blijven’?. Een avond om kennis op te halen en vaardigheden bij te spijkeren.

Locatie :  

Amsterdam

27 March 2019 - Wijdag
Jong blijven voor de ouderenzorg

De afdelingen Ouderengeneeskunde VUmc en Gerion organiseren een dag voor alle artsen, onderzoekers, psychologen en ondersteunende medewerkers. In de middag staat een teambuilding gepland. In de ochtend wordt er ‘een leuk en voor iedereen nuttig programma’ geboden. Guess who is on the program?

Locatie :  

Amsterdam

14 March 2019 - Uitwisseling
IFMS coaches

In het AMC is een mooi en stevig IFMS (voor de insiders) programma voor specialisten ingevoerd. Ik ben een van de ca 20 getrainde professional development coaches, zoals we worden genoemd. We horen veel. Ik ben vaak onder de indruk van de kwaliteit die ‘we in huis hebben’. En ook regelmatig geraakt door de persoonlijke verhalen die me worden toevertrouwd. Goed dat we nu met de coaches bij elkaar komen om ervaringen, observaties en dilemma’s te bespreken.

Locatie :  

AMC

12 March 2019 - Amphia
Toezicht

De Raad van Toezicht van het Amphia gaat vandaag weer in gesprek met de RvB en het MSB van het ziekenhuis.

Locatie :  

Breda

7 March 2019 - Ontwikkeling
IFMS gesprek

Vandaag mag ik weer met een medisch specialist een IFMS gesprek voeren. Twee uur de tijd om kwaliteiten te bekrachtigen en tot een inspirerend (ontwikkel)perspectief voor de komende periode te komen. #Belangrijk #GeenPaarseKrokodil

Locatie :  

AMC

4 March 2019 - Gender&Gezondheid
ZonMw

Je zou denken we weten het nu toch onderhand wel: genderverschillen doen er enorm toe in de kwaliteit van de zorg. Maar helaas, er is nog veel onderzoek nodig om recht te doen aan diversiteit. Vandaag staat er weer een commissievergadering op de agenda.

Locatie :  

Utrecht

1 March 2019 - Oratie

Dr Cerile Ponsioen is benoemd tot Hoogleraar Maag-, Darm- en Leverziekten en zal vandaag zijn hoogleraarsambt openlijk aanvaarden door het uitspreken van een rede, getiteld: Zagen en Schaven. Ik verwacht dat zijn bevlogenheid voor de kwaliteit van zorg betekent dat hij ons suggesties zal doen voor het goed kunnen blijven functioneren van artsen in termen van – in mijn woorden – de 3 pijlers van professional performance, u weet wel: excellentie, medemenselijkheid en rekenschap.

Locatie :  

Amsterdam, Aula UvA

25 February 2019 - Kwaliteit
Amphia

De Commissie Kwaliteit & Veiligheid van de Raad van Toezicht van het Amphia Ziekenhuis (Breda) komt bijeen. We agenderen kwaliteitssystemen en -cultuur. Belangrijk!

Locatie :  

Breda

19 February 2019 - IFMS
Professionele ontwikkeling

Vandaag mag ik als Professional Development Coach met een van onze AMC specialisten een IFMS ontwikkelgesprek voeren. Heel eervol om deze rol te vervullen. Centraal staan het talent en het werkplezier van de specialist. Wat gaat hem energie geven de komende periode om goed te kunnen blijven functioneren? Ik kijk uit naar dit gesprek.

Locatie :  

AMC

15 February 2019 - Scapino + Borstlap
Genieten

Dat wordt genieten. Twee van mijn favorieten werken samen in een voorstelling: het Rotterdamse Scapino ballet en Michiel Borstlap. Yes! Geen idee waar ik het over heb? Check het hier.

Locatie :  

Rotjeknor

14 February 2019 - RESQuE
Focusgroep

Promovendi zijn in opleiding tot zelfstandig onderzoekers. Hoe kunnen zij optimaal leren? Wat helpt en wat niet? Onderzoeker Renee Vermeulen helpt – in opdracht van de AMC Graduate School en in samenwerking met de Professional Performance groep – het opleidingsklimaat binnen de promotie-opleiding verbeteren. Eerst maar eens in kaart brengen wat er zo bijzonder is aan het onderzoeksklimaat. Vandaag voeren we onze derde focusgroep discussie met promovendi en (co-)promotoren.

Locatie :  

AMC

11 February 2019 - COC
Vervolgopleidingen ter bespreking

De Centrale Opleidingscommissie (COC) van het AMC komt vandaag bijeen onder voorzitterschap van onze nieuwe voorzitter prof.dr. Suzanne Geerlings. Prof.dr. Olivier Busch treedt af. Olivier, heel veel dank voor het beter maken van onze vervolgopleidingen! Suzanne, veel succes met het vervolg.

Locatie :  

AMC

7 February 2019 - Huisarts praktijkopleiders
Zelfzorg

De Universiteit van Antwerpen organiseert voor huisartsen-praktijkopleiders wederom een symposium. Het thema dit jaar is zelfzorg en bevlogenheid. Ik zal een van de sprekers zijn.

Locatie :  

Antwerpen

6 February 2019 - VOC
Bestuurders in de zorg

Vandaag ben ik genodigd bij het illustere VOC gezelschap. Een groep vrouwelijke zorgbestuurders komt bijeen ter lering, beraad en contact onder de bezielende leiding van Pauline Meurs en Hanneke Beijer. Ik mag het onderwerp performance ter bespreking en reflectie introduceren.

Locatie :  

Baarn

3 February 2019 - IFFR
Traditie

Wat zal het IFFR dit jaar brengen? Vandaag ga ik – traditiegetrouw – weer naar de Volkskrantdag van het filmfestival en wachten mij 5 films. Welke? Ik weet het zaterdagavond 2 februari pas, maar in ieder geval hebben alle films een goede waardering gekregen van het IFFR publiek.

Locatie :  

Rotjeknor

31 January 2019 - De Gelukkige Dokter
Congres

Tijdens het congres De gelukkige dokter worden de deelnemers meegenomen in de toekomst van de dokter. Hoe maken we verbinding met het hart van het vak en krijgen we bezieling, compassie en werkgeluk terug? Een leuk programma. O ja, ik  lever toevallig ook een bijdrage 🙂

Locatie :  

Amerongen

26 January 2019 - Flamenco
Biennale

De Flamenco biennale is er weer. Genieten van muziek en dans, met Patricia Guerrero. Check it out!

Locatie :  

Den Haag

23 January 2019 - Nieuw zicht op kwaliteit
Toezicht houden als vak

De NVTZ organiseert een inspiratiedag over kwaliteit, aangekondigd (zie hier) als ‘ een levendige dag waarbij we als toezichthouders met elkaar een nieuwe kijk op kwaliteit verkennen met de nadruk op betekenisvolle zorg. Leren in plaats van controleren en uitgaan van unieke situaties, verschillen en wicked problems.’ Dat klinkt mij goed in de oren! Ik zal de deelnemende toezichthouders uitnodigen te reflecteren op belangrijke performance betalers: excellentie en medemenselijkheid. Hoe houd je hierop toezicht? En wat betekent het eigenlijk voor het functioneren van de eigen RvT?

Locatie :  

Bomencentrum te Baarn

16 January 2019 - Nieuwsjaarslezing
Maastricht

Voor de COC van het MUMC zal ik vandaag de nieuwsjaarlezing verzorgen. Het gaat dit jaar niet (alleen) over de aios, maar vooral over hoe de dames en heren supervisoren levenslang blijven leren.

Locatie :  

MUMC

16 January 2019 - Snapperdag
AIOS

Voor de aios inwendige geneeskunde van de opleidingsregio Amsterdam trap ik vandaag hun scholingsdag – a.k.a. Snapperdag – af.

Locatie :  

AMC

24 December 2018 - X-mas time
Refresh & Reflect

Kersttijd is dit jaar vakantietijd. Tijd voor mezelf en tijd voor de mensen om me heen.  Ik heb goede voornemens voor het einde van 2018 (huis opruimen, admin doen etc) en neem me voor om goede voornemens voor 2019 te formuleren. Misschien vlieg ik nog even uit. Ik meld me weer half januari. Fijne feestdagen voor iedereen!

Locatie :  

Huis & Haard

21 December 2018 - Promotie
Suzanne Witjes

Vandaag hoopt Suzanne Witjes te promoveren tot doctor. Ze verdedigt haar wetenschappelijke werk getiteld: Improving activities and satisfaction of younger osteoarthritis patients after knee arthroplasty and osteotomy; a patient tailored approach. Promotor prof. dr. Gino Kerkhoffs, co-promotores dr. Paul Kuijer en dr. Rutger van Geenen. Als lid van de promotiecommissie zal ik met haar van gedachten wisselen.

Locatie :  

Agnietenkapel, Amsterdam

20 December 2018 - Dreamteam
Samen

Zo vlak voor de Kerst is een uitstekend moment om met mijn Professional Performance dream team terug te blikken op (spoiler: een succesvol) 2018 en plannen te maken voor het nieuwe jaar. Daarna sluiten de alumni aan en drinken we op gezondheid, geluk en succes. Work hard, play hard!

Locatie :  

Amsterdam

19 December 2018 - PThU
Raad van Advies

De laatste vergadering met de Raad van Advies van de Protestants Theologische Universiteit. Ik kijk uit naar de immer boeiende en voor mij vaak ook verrassende dialoog met alle raadsleden en de rector. Goed om af en toe over de eigen muren heen te mogen kijken.

Locatie :  

Amsterdam

17 December 2018 - Masterdialoog
Prof.dr. Ab Klink

Voorlopig de laatste Masterdialoog in het AMC. En zeker niet de minste! Prof. dr. Ab Klink geeft zijn visie op de zorg. Als je mee wilt discussiëren kan dat. Info via b.c.boerebach@amc.nl.

Locatie :  

AMC

14 December 2018 - Hup, weg ermee
Opruimdag

Wat een goed idee van de collega’s van de medische psychologie: samen een dag je eigen troep aanpakken. Opgeruimd het nieuwe jaar in straks!

Locatie :  

AMC, J3!

11 December 2018 - Amphia
Laatste overleg

Tijd voor weer een goed gesprek met de besturen van het Amphia ziekenhuis en het medisch specialistisch bedrijf. Al weer het laatste formele overleg van de Raad van Toezicht dit jaar. Belangrijk.

Locatie :  

Breda

30 November 2018 - Liever Leren dan (her)Registreren
Symposium

Vanmiddag (13.oo-18.oo) organiseren we in het AMC het symposium Liever Leren dan (her)Registreren. Zoals de titel verraadt staat de herregistratie centraal. Maar er is meer, zoals o.a. een mooie compilatie van onze eerdere Masterdialogen. Dat zal de professional performance toon zetten voor de rest van de dag. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven. Houd de PPO-website in de gaten.

Locatie :  

AMC, Amsterdam

16 November 2018 - Compassie & performance
Bijscholing

De Academie Medisch Specialisten en BFC Mindfullness en Compassie werken samen in de organisatie van een driedaagse bijscholing over Compassievol Medisch Leiderschap. Ik zal een dagdeel verzorgen in het licht van Compassie en Professional Performance. De relatie tussen compassie en goede zorg verlenen is overtuigend aangetoond in wetenschappelijk onderzoek. Compassie is ook goed voor het welzijn van de dokter. Zoals de Dalai Lama heeft gezegd: “the only time it is good to be selfish is in being compassionate’.

Locatie :  

Vught

15 November 2018 - Anatomische Les
Concertgebouw

Vandaag wordt alweer voor de 25ste keer de Anatomische Les gehouden. Elk jaar wordt voor deze medische publiekslezing op het snijvlak van geneeskunde en maatschappij een wetenschapper aangezocht, die in zijn of haar discipline internationaal toonaangevend is. Prof. dr. Thomas Insel geeft de Anatomische Les 2018, getiteld: Smartphones, what can they tell us about ourselves? Thomas is psychiater en neurowetenschapper.

Locatie :  

Concertgebouw Amsterdam

31 October 2018 - Jarig
Forever young 🙂

Mocht ik vandaag onbereikbaar zijn ga er dan maar vanuit dat ik ergens heel jarig zit te zijn.

Locatie :  

???

17 October 2018 - Onderwijs in Indonesië
Jakarta & Surabaya

Op uitnodiging van de Stichting Postacademische Cursussen Indonesië is het mij een eer en zeker ook een genoegen om samen met een paar Maastrichtse collega’s  les te geven aan aios en medisch specialisten in Jakarta en Surabaya. In Jakarta sluiten we aan bij de JakMed conference. Het wordt mijn eerste bezoek aan dit immense land.

Locatie :  

Indonesië

12 October 2018 - NKI / AvL
Hoe blijft de dokter gezond?

Vandaag wordt in het AvL/NKI gesproken over het onderwerp ‘Hoe blijft de dokter vitaal?’. Ik mag een bijdrage leveren aan het middagsymposium.

Locatie :  

Amsterdam

11 October 2018 - Luisteren
Toezicht is je laten informeren

Vandaag ‘haal ik informatie op’ in het Amphia ziekenhuis. Bij de Clientenraad en bij een van de zogenaamde zorgkernen. Ik luister, vraag en observeer.

Locatie :  

Breda

6 October 2018 - Inner peace
Ik ben ... (zen?)

Al weer voor het 3e jaar achtereen wordt in Amsterdam de Innerpeace conferentie georganiseerd. Een weekend lang ‘bewust (bezig met) zijn’. De voorgaande jaren waren voor mij een inspiratiebron en groot kado aan mezelf. Dat gun ik mij nu weer.

Locatie :  

Amsterdam

2 October 2018 - Benen op tafel
Toezicht

Themaochtend Raad van Toezicht Amphia Ziekenhuis. Even meer tijd voor een paar zaken. Belangrijk!

Locatie :  

Breda

27 September 2018 - Heidag
Medische Psychologie

Voor mij de eerste ‘heidag’ van de afdeling medische psychologie, en ook de eerste sinds we (AMC en VUmc) officieel samengaan als Amsterdam UMC.

Locatie :  

Amsterdam

26 September 2018 - Focusgroep
Zwolle

Vandaag is de eerste focusgroep bijeenkomst ihkv het promotieonderzoek van Maarten Debets. We zijn heel (wetenschappelijk) nieuwsgierig naar de ervaringen en ideeën van het MSB bestuur over het beleid voor performance van specialisten

Locatie :  

Zwolle

24 September 2018 - Maastricht
Samenwerken

Vandaag een dagje Maastricht om met de collega’s daar te praten over lopend en nieuw onderzoek.

Locatie :  

Maastricht

22 September 2018 -
Amsterdam Meeting

Vandaag mag ik een groep internationale collega’s ontvangen om samen de laatste kritische noten te kraken van een Europees onderzoeksvoorstel. En dan…cross fingers!

Locatie :  

Amsterdam

21 September 2018 - IFMS
Training

Vandaag rond ik de training tot professional coach af. Vanaf heden ben ik beschikbaar om ontwikkelgesprekken te voeren met specialisten ihkv hun individuele herregistratie, a.k.a. de IFMS gesprekken. Trainer is Annemiek Nooteboom.

Locatie :  

Amsterdam

18 September 2018 - Joost van den Berg
Promotie

Vandaag wordt naar verwachting een feestelijke dag! Joost van den Berg verdedigt voor een commissie van hooggeleerden zijn proefschrift getiteld Work Engagement in Medical Education.
Ik ben als zijn promotor bij voorbaat al apetrots op hem. Geef ze van katoen Joost!

Locatie :  

Agnietenkapel, Amsterdam

17 September 2018 - De Dokter kan Alles!?
Mini-symposium

Het lijkt er soms op dat de dokter alles kan, of tenminste alles moet kunnen. Medisch specialisten vervullen immers vele rollen. Naast zorgverlener zijn de meeste specialisten ook supervisor, zijn velen onderzoeker, enkelen bestuurder, en iedereen persoonlijk leider. Wat het combineren van al die rollen met hen doet en hoe het hun performance beïnvloedt onderzocht promovendus Joost van den Berg, arts, die op 18 september hoopt te promoveren. Zijn proefschrift is een uitstekende reden voor mijn onderzoeksgroep om een mini-symposium te organiseren rondom dokters als Alleskunners. Aan het symposium werken in ieder geval vele alleskunners mee, waaronder Ruben Terlouw, prof.dr. Maas Jan Heineman en dr. Hans van der Schoot.

Locatie :  

AMC

13 September 2018 - Senaat
Universiteitszaken

Een select gezelschap van UvA hoogleraren komt bijeen om over belangwekkende universiteitsaangelegenheden te spreken. Wat belangwekkend is bepalen we zelf. Het doel is om het College van Bestuur van advies te dienen, gevraagd en ook ongevraagd.

Locatie :  

Maagdenhuis, UvA, Amsterdam

12 September 2018 - Machteld Huber
Masterdialoog

Ik ben de tel even kwijt maar vandaag treedt Machteld Huber op als onze …ste Master tijdens de serie AMC Masterdialogen. We zijn zeer verheugd over haar komst naar het Amsterdam UMC. Positieve gezondheid, wat betekent dat en hoe ‘doe’ je dat? U bent welkom. Wel even inschrijven bij b.c.boerebach@amc.nl.

Locatie :  

Amsterdam UMC, AMC

11 September 2018 - Raad van Toezicht
Amphia

Toezicht houden in Breda. Ik kijk – zoals altijd – uit naar de ontwikkelingen in het Amphia ziekenhuis. Overleg met de RvB en met het bestuur van het Medisch Specialistisch Bedrijf Amphia.

Locatie :  

Breda

6 September 2018 - Professional coach
IFMS opleiding

Vandaag word ik geschoold als ‘professional coach’. In het Amsterdam UMC zijn dit de mensen die de ontwikkelingsgesprekken met individuele medisch specialisten ihkv de herregistratie voeren. Beter bekend als de IFS gesprekken. Ik kijk uit naar de training door expert en ervaringsdeskundige docent Annemiek Nooteboom.

Locatie :  

Amsterdam

4 September 2018 - Tijd voor Kwaliteit
RvT

Mijn favoriete overleg: Commissie Kwaliteit en Cultuur van de Raad van Toezicht van het Amphia ziekenhuis. Belangrijk!

Locatie :  

Breda

3 September 2018 - Academisch Jaar van start
Opening

Vandaag opent het Academisch Jaar 2018-2019. De UvA zet dit jaar de relatie tussen de UvA en de stad Amsterdam centraal. Een belooft een boeiende bijeenkomst  te worden. Zie het programma hier.

Locatie :  

Aula, UvA. Spui Amsterdam.

27 August 2018 - Compassie
Onderzoek

Op en neer naar Kopenhagen om met de internationale collega’s te denken, spreken en schrijven over onderzoek naar compassie in de zorg.

Locatie :  

Kopenhagen

24 August 2018 - Rogano
Reserach meeting

Inmiddels een goede gewoonte: een exclusieve internationale meeting voor onderzoekers in het medisch onderwijs. Vrijdag en zaterdag voorafgaand aan de AMEE conference. Zin!

Locatie :  

Basel

11 August 2018 - Vakantie
Spanje

Spanje, here I come. Een weekje vakantie vieren. Agendaloos, afspraakloos, digiloos! Zalig…in een flauwe bui zou ik nu zeggen….daar is niks loos mee 🙂

Locatie :  

Spanje

4 August 2018 - Wandelen
Zomer

Om mijn hobby niet te verleren ben ik een weekendje aan de wandel. En omdat Nederland zo mooi is (en tropisch tegenwoordig) gewoon in eigen land.

Locatie :  

Wonderschoon Nederland

9 July 2018 - Heusdenweek
Snelkookpan

Jaaaaa, natuurlijk ook dit jaar weer een Heusden-week! De 12e keer al weer, intensief werken met elkaar, samen koken, eten, reflecteren, lachen, nieuwe ideeën en studies uitdenken…. In Heusden dus. Ik kijk uit naar inmiddels goede gebruiken zoals de taartjes van Bakkertje Deeg in de ochtend, woensdagavond (met alle professional performance Alumni) tapas avond en donderdag dineren op de Vismarkt. Fantastisch dat collega en vriend Prof.dr. Onyi Arah (UCLA) weer helemaal uit Los Angeles overkomt om erbij te zijn en het professional performance onderzoek te ondersteunen en een boost te geven!

Locatie :  

Eeeehhh, Heusden dus.

4 July 2018 - Graduate School
Opleidingscommissie

Vergadering Opleidingscommissie van de AMC Graduate school for medical Sciences. Vertegenwoordigers van promovendi en promoteres bespreken relevante opleidingszaken.

Locatie :  

AMC

28 June 2018 - Senaat
Universiteitszaken

Vergadering van de UvA senaat. Wetenschappelijke Integriteit is een van de agendapunten.

Locatie :  

Maagdenhuis, Amsterdam

27 June 2018 - LLL
Toezicht houden is een vak

Voor de 5e keer alweer wordt de Hospital Board Academy georganiseerd. Omdat toezicht houden een vak apart is. Dit jaar staat Toezicht op de kwaliteit van zorg centraal. Ik kijk uit naar deze tweedaagse.

Locatie :  

Leuvenum

26 June 2018 - RvT
Amphia

Alweer de laatste RvT vergadering voor de zomer. Dit keer voorafgegaan door overleg met de verpleegkundige regieraad. Benieuwd waar deze actieve en constructieve club ons dit keer mee gaat imponeren!

Locatie :  

Breda

21 June 2018 - Compassie & welzijn
International meeting

Fantastisch dat ik de hostess mag zijn van een internationale onderzoeksmeeting over Compassie-onderzoek. Met een paar zeer gedreven internationale collega’s (o.a. Finland, UK, Israel) denken we vandaag mooie (onderzoeks)plannen uit.

Locatie :  

AMC

19 June 2018 - Gender & Gezondheid
ZonMw

Vergadering ZonMw Commissie Gender en Gezondheid. Vandaag bespreken we weer vele onderzoeksvoorstellen die ons beter zicht moeten gaan geven op sekse- en genderspecifieke zorg.

Locatie :  

Den Haag

15 June 2018 - Met dank aan ….
Borrelen

Met dank aan alle gastheren en -vrouwen die me de afgelopen tijd voor mijn bijdrage aan een door hen georganiseerd event met een fles wijn. Vanavond geniet ik er samen met mijn collega’s van op een zomerse wijnavond. Gezellig! Zelfs na alle prachtige weken die we al hadden voelt het als de start van de zomer!

Locatie :  

Bij Kiki Thuis 🙂

14 June 2018 - Kwaliteit
Toezicht

In mijn rol als toezichthouder vergader ik vandaag in en met de Commissie Kwaliteit & Cultuur in het Amphia Ziekenhuis. Belangrijke vraag: hoe wordt hier geleerd? En, wat merkt de patient ervan?

Locatie :  

Breda

13 June 2018 - Vitaliteit in Maastricht
Overleg

Vandaag praat ik met de collega’s van het MUMC over vitaliteit van artsen. In het AMC ontwikkelde we een mooi programma hiervoor. Benieuwd wat ik van het Zuiden kan leren. Mooi!

Locatie :  

Maastricht

7 June 2018 - Stilte
Kiki tijd

Vier dagen lang ga ik de kracht van stilte ervaren. Met een groep gelijkgestemden zullen we 4 dagen samen zwijgen…. en zien wat zich aandient.

Locatie :  

Duitsland

30 May 2018 - Anna Reijnvaan week
Lezing

Jaarlijks wordt de Anna Reynvaanlezing georganiseerd door het AMC, VUmc, de HvA, V&VN en het verpleegkundig tijdschrift TvZ. Dit jaar wordt de lezing verzorgd door Professor Cynda Rushton, en staat in het teken van moral distress and veerkracht bij verpleegkundigen. De lezing vindt plaats op 31 mei en wordt daags ervoor ‘ingeleid’ door een expertmeeting. Als een van de genodigde experts zal ik een bijdrage leveren aan dit belangrijke gesprek. Mijn betoog is getiteld: Maintaining professionalism in turbulent times. Zie hier  het volledige programma Expert Meeting.

Locatie :  

VUmc

29 May 2018 - Zingeving
ZonMw

Strategische bijeenkomst Zingeving in Zorg. Georganiseerd door ZonMw, voortbouwend op de in 2016 gepubliceerde notitie over zingeving.

Locatie :  

Den Haag

22 May 2018 - Amphia
Raad van Toezicht

Fijn om vandaag weer in Breda te zijn en met de RvB en de medische specialisten te spreken over de toekomst van dit geweldige ziekenhuis.

Locatie :  

Breda

21 May 2018 - Zee+land
Pinksterweekend

Zee en strand. Wat wil een mens nog meer voor een naar verwachting zonnig Pinksterweekend? Ik kijk uit naar een gezellig weekend met vrienden op het strand van Zeeland. Bijkletsen en opladen.

Locatie :  

Zeeland

20 May 2018 - Happy Bday zus
Taart

Gefeliciteerd met je verjaardag lieve grote zus! Zet de taart maar klaar :-).

Locatie :  

Eindhoven

17 May 2018 - Oppositie
G Helmerhorst

Ter verkrijging van de graad van Doctor aan de UvA zal Gijs Helmerhorst zijn academische proefschrift getiteld ‘Pain relief after musculoskeletal trauma’ in het openbaar verdedigen. Ik ga met hem in debat over zijn wetenschappelijk werk.

Locatie :  

Universiteit van Amsterdam

15 May 2018 - Onderzoekers get together
HAM-dag

Deze HAM-dag brengen de onderzoekers van de Professional Performance onderzoeksgroep bij de collega’s in Maastricht door. Doel is – zoals zo vaak in onze wereld – leren van elkaar. Dat doen we door middel van presentaties, elkaar bevragen, een panel discussie etc etc. O ja, HAM-dag? Als je het echt wilt weten: Heusden-Amsterdam-Maastricht-dag. Tja hoe dat zo is gekomen is alleen voor insiders :-).

Locatie :  

Universiteit Maastricht

9 May 2018 - WellMed
Conferentie

De komende dagen staan in het licht van het welzijn van artsen en kwaliteit van zorg tijdens de Third International Meeting on Well-Being and Performance in Clinical Practice, ook wel bekend als de WELLMED conferentie. Bekijk het programma en je begrijpt waarom ik echt de leukste baan van Nederland heb.  

Locatie :  

Griekenland

27 April 2018 - Koningsdag & Vakantietijd
Vakantietijd

Deze week ben ik even niet bereikbaar. Ik geniet een week vakantietijd…..

Locatie :  

Weg van huis

19 April 2018 - NFI
Voordracht

Vandaag houd ik een lezing voor de (medische) staf van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Ik ken het NFI eigenlijk alleen van ‘horen zeggen’. Leuk dus om de professionals daar te kunnen ontmoeten!

Locatie :  

Den Haag

18 April 2018 - Carlo Leget
Masterdialoog 9

Vandaag leidt Prof. dr. Carlo Leget de 9e Masterdialoog in. Leget is hoogleraar in de zorgethiek, en zal met AMC’ers (en andere aanwezigen) in gesprek gaan over ethische en spirituele vragen in de zorg. “Terwijl hun motivatie in medemenselijke betrokkenheid ligt, lijken de normen voor te schrijven dat  professionele zorgverleners een soort robotten zijn. Robotten die op elk moment inwisselbaar zijn en onbewogen maatwerk leveren waarin de patiënt centraal staat. De huidige opvatting over professionaliteit lijkt soms te vergeten dat een zorgverlener ook z’n eigen leven en gedachten, z’n eigen emoties en morele afwegingen heeft”, stipte Leget bij een eerdere gelegenheid aan. Herkenbaar? Of juist niet? Ik kijk uit naar het debat.  Ook interesse? Schrijf in via b.c.boerebach@amc.nl.

Locatie :  

AMC

17 April 2018 - Ongelofelijk
Boekpresentatie

Vanavond presenteert Yvonne Zonderop, o.a. journaliste en publiciste, haar nieuwe boek getiteld: Ongelofelijk, over de verrassende comeback van religie. Ik ben ontzettend benieuwd naar het boek, en de discussie die het ongetwijfeld zal oproepen. In Dagblad Trouw vertelt Yvonne in een mooi interview met Stevo Akkerman over haar observaties, ontdekkingen en overpeinzingen. ‘Religie is juist ontzettend ingenieus’.

Locatie :  

De Balie, Amsterdam,

16 April 2018 - Oppositie
JW Weenink

Vandaag verdedigt Jan-Willem Weenink ter verkrijging van de Doctor’s titel van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn proefschrift getiteld ‘Back on Track: Addressing Poor Performance of Healthcare Professionals’. Ik zal als een van zijn opponenten over zijn studies van gedachten wisselen met hem.

Locatie :  

Nijmegen

13 April 2018 - Oratie
Prof.dr. Martine de Bruijne

Collega Martine de Bruijne spreekt haar inaugurele rede uit. Daarmee aanvaardt ze haar leerstoel Sociale Geneeskunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Voorafgaand vindt een kort symposium plaats, georganiseerd door het onderzoeksinstituut Amsterdam Public Health (APH).

Locatie :  

Aula, VU, Amsterdam

5 April 2018 - Vroegdiagnostiek
NVVC voorjaarscongres

Het jaarlijkse voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging van Cardiologen vindt weer plaats. De vraag aan mij is om te spreken over de vroege (h)erkenning van niet optimaal functionerende vakgroepen. Leuke opdracht!

Locatie :  

Noordwijkerhout

4 April 2018 - Promotie
Alina Smirnova

De afgelopen 4 jaar beet Alina Smirnova zich stuk op het fenomeen van de relatie tussen de kwaliteit van de medische vervolgopleiding en de kwaliteit van patientenzorg. Zij toonde zich een zeer sterke onderzoeker en levert een indrukwekkend proefschrift af. Vandaag verdedigt zij haar wetenschappelijk werk. Veel succes Alina en weet dat er een heel trots promoteam om je heen staat!

Locatie :  

Universiteit Maastricht

30 March 2018 - Performance
Heidag voor orthopeden

Vandaag komt de Vakgroep orthopedie van de St. Maartenskliniek bijeen op een zogenaamde Heidag. Ik zal deze dag ‘aftrappen’ met een voorzet voor het gesprek over goede performance van specialisten.

Locatie :  

Nijmegen

21 March 2018 - Onderzoeksoverleg
Maastricht

Vandaag in Maastricht voor ons periodiek onderzoeksoverleg met de collega’s aldaar. Voor alle gezamenlijke promovendi hebben we vandaag tijd om over hun studies en promotietraject te praten.

Locatie :  

Univ van Maastricht

16 March 2018 - Prof. dr Ian Leistikow
Oratie

Collega Prof.dr. Ian Leistikow spreek vandaag zijn oratie uit. Zijn leeropdracht betreft het Overheidstoezicht op de Kwaliteit en Veiligheid van de Gezondheidszorg. Zijn aanstelling als bijzonder hoogleraar is aan de EUR. Ik kijk uit naar zijn visie en onderzoeksplannen.

Locatie :  

Aula EUR, Rotterdam

8 March 2018 - Masterdialoog 8
Professor Ab Klink

Op 8 maart a.s. zijn alle AMC-ers, en ook geïnteresseerden van buiten, welkom bij de 8e Masterdialoog. Dit keer zal Prof. Ab Klink ons toespreken. Klink is hoogleraar Zorg, Arbeid en Politieke sturing en lid van de RvB van zorgverzekeraar VGZ. De spreekbeurt in het AMC vangt aan om 15.00 uur en er is ruim tijd voor vragen en discussie na afloop. Inschrijven kan nog steeds, klik hier. Jammer dat ik er zelf niet bij kan zijn.

Locatie :  

AMC

5 March 2018 - Thailand
a week on educational quality

Op uitnodiging van de Thaise overheid ga ik van 7 tot en met 9 maart meewerken aan het evalueren en verbeteren van het Thais medisch onderwijs, en met name de medische vervolgopleidingen. Decanen, opleiders en opleidingsdirecteuren willen graag alles weten over hoe de kwaliteit van opleidingen te meten, en zijn bijzonder geïnteresseerd in het opleidingsklimaat. Een van de ‘klimaatdeskundige’ van de vakgroep Professional Performance, dr Milou Silkens, gaat gelukkig met mij mee. Evenals dr Benjamin Boerebach, expert op het gebied van ‘meten’ en faculty development. We zullen onze kennis en ervaring graag delen en de vertaling van ons instrumentarium naar de Thaise context faciliteren. We  zien zo voor ons dat de dag wordt afgesloten met tropische cocktails aan een zwembad.

Locatie :  

Bangkok

26 February 2018 - Maastricht
Brainstorm

Altijd goed om weer in Maastricht te zijn. Vandaag heb ik een onderzoeksbrainstormsessie (mooi woord!) met collega Prof. Walther van Mook.

Locatie :  

Universiteit Maastricht

23 February 2018 - Promotie
Promotie Milou Silkens

Milou Silkens schreef een belangwekkend proefschrift over het opleidingsklimaat, getiteld ‘New Perspectives on Learning Climates in Postgraduate Medical Education‘. Vandaag zal zij dit wetenschappelijk werk verdedigen. Ik zal daar als trotse promotor van genieten!

Locatie :  

Aula UvA, Amsterdam

21 February 2018 - Amphia
Kwaliteit

Tijd voor kwaliteit! Vandaag overleg met de Raad van Toezicht commissie Kwaliteit en Cultuur van het Bredase Amphia Ziekenhuis.

Locatie :  

Breda

8 February 2018 -
Patientveiligheid centraal

De COC van het UMCU organiseert het symposium ‘Patientveiligheid centraal! Over veilige zorg en opleiden’. Een mooi thema. Samen met Alina Smirnova verzorg ik een workshop over de relatie  tussen de kwaliteit van de opleiding en de kwaliteit van zorg. We deden hiernaar al het nodige onderzoek; het promotie-onderzoek van Alina is geheel gewijd aan dit thema. En leidde tot interessante en soms onverwachte bevindingen. Wat ons betreft duiken we er met alle workshop deelnemers diep in!

Locatie :  

UMCU

7 February 2018 - Masterdialoog
Marcel Daniels

Alweer de 7e Masterdialoog in het AMC! Dit keer komt Marcel Daniels, voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten, spreken. Een dialoog voor en met alle AMC-ers en andere geïnteresseerden.

Locatie :  

AMC

4 February 2018 - IFFR Volkskrantdag
Film marathon

Hier kijk ik al weken naar uit. De Volkskrantdag van het Internationaal FilmFestival Rotterdam (IFFR). Vandaag ga ik 5 top films zien, een ware marathon. Samen met nog een paar duizend filmliefhebbers. Het weer is er perfect voor!

Locatie :  

Rotterdam

2 February 2018 - Pim Teunissen
Oratie

Collega Pim Teunissen is aan de Universiteit Maastricht benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Werkplek leren in de Gezondheidszorg’. Proficiat Pim! Vandaag accepteert hij zijn leeropdracht en spreekt de bijbehorende inaugurele rede met de veelbelovende titel ‘Leren helen’ uit.

Locatie :  

Maastricht

1 February 2018 - Vrouwelijke leiders
Netwerksessie

Voorbeeldig leiderschap. Daarover gaat het 7e congres Vrouwelijke Leiders in de Zorg. Samen met voorbeeldig leider Gabrielle Davits, bestuurder van SVRZ, verzorg ik een netwerksessie op dit congres. We stellen daarin de drie-eenheid performance, waarden en voorbeeldig leiderschap centraal. Zie hier voor meer info.

Locatie :  

Zeist

26 January 2018 - Physicians are only human
Conferentie

Vandaag lever ik een bijdrage aan de 7e jaarlijkse Association for Researchers in Psychology and Health (ARPH) meeting. 4 Amsterdamse collega’s bereidden inhoudelijk een interessant symposium voor met als titel ‘Physicians are only human. The influence of physician characteristics on their medical practice’. Ik treed op als discussant.

Locatie :  

Tilburg

23 January 2018 - Kennismaking
APH

Een van de 8 onderzoeksprogramma’s binnen het Amsterdam Public Health (APH) research institute is ‘Quality of Care’. Mijn onderzoeksgroep professional Performance heeft zich aangesloten bij dit programma. We gaan kennismaken met de collega-onderzoekers en ik zal ons programma toelichten.

Locatie :  

VUmc

13 January 2018 - Stanford University
Medemenselijkheid

Ik trap het nieuwe jaar heel goed af. De eerste 2 weken van 2018 breng ik door op Stanford University om daar met collega’s te praten over (het onderzoek naar) compassie. Een van de 3 pijlers van professional performance van artsen heb ik gedefinieerd als ‘het handelen vanuit medemenselijkheid’. Heel graag ga ik deze pijler in 2018 extra in het zonnetje zetten. En daar begin ik mee op de eerste dag van het nieuwe jaar! Nu ja, niet liegen Kiki, waarschijnlijk wordt het de tweede dag.

Locatie :  

Californie

20 December 2017 - Blik vooruit
Medox

Vandaag zitten we bij Medox.nl in Den Bosch om na te denken over de Vitaliteitsmeting voor Dokters als onderdeel van ons online platform PPO (Professional Performance Online) en om onze gezamenlijke plannen voor 2018 door te spreken. Misschien zijn er wel Bossche Bollen?

Locatie :  

Den Bosch

18 December 2017 - Promotie
Emilie van Brummelen

Vandaag verdedigt Emilie van Brummelen haar proefschrift getiteld ‘Resultaten van vroeg-klinische studies met doelgerichte antikanker therapieën’. Ik ga haar toejuichen!

Locatie :  

Academiegebouw Utrecht

15 December 2017 - Oratie
Prof. Walther van Mook

Collega Walther van Mook is benoemd tot hoogleraar Professionele Ontwikkeling in de Medische (vervolg) opleidingen i.h.b. de Intensive Care. Vandaag aanvaardt hij zijn nieuwe leerstoel met het uitspreken van zijn oratie, getiteld: Professionele identiteitsontwikkeling: géén hype, wél noodzaak!

Locatie :  

Universiteit Maastricht

14 December 2017 - NFU Master
Lesgeven

De NFU biedt wederom de Masteropleiding Kwaliteit en Veiligheid aan. Een selecte groep van medisch specialisten en verpleegkundigen volgt deze Master. Als onderdeel van de opleiding mag ik op deze dag doceren over Persoonlijk Leiderschap.

Locatie :  

Driebergen

14 December 2017 - Masterdialoog
Carina Hilders in AMC

In de zo langzamerhand fameuze serie Masterdialogen komt dit keer Prof. Carina Hilders naar het AMC om met ons in gesprek te gaan over medisch leiderschap. Carina is voorzitter RvB van het Reinier de Graaf ziekenhuis (Delft) en hoogleraar medisch leiderschap en management (EUR). Haar verhalen zijn altijd echt en inspirerend. Iedereen is welkom, ook niet AC-ers. Well ff inschrijven. Schrijf je in!

Locatie :  

AMC

13 December 2017 - Inspireren, profileren, excelleren.
MMV congres

Hét landelijk congres over de medische vervolgopleidingen. Een initiatief van de Federatie Med Specialisten. Dit jaar heeft het congres als thema ‘Inspireren, profileren, excelleren!’. Wie wil daar nou niet bij zijn? Ik ga er nieuwe dingen leren en lever zelf ook diverse bijdragen. Check de site: Actuele congresinfo

Locatie :  

Nieuwegein

12 December 2017 - Landelijke Monitor
Vrouwen en/in de wetenschap

De Landelijke Vereniging voor Vrouwelijke Hoogleraren presenteert de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2017. De Monitor geeft inzicht in de actuele man-vrouw verdeling in de wetenschap en de percentages vrouwelijke wetenschappers en bestuurders aan de Nederlandse universiteiten, universitair medische centra en in andere wetenschappelijke organisaties. De Monitor beoogt uiteindelijk de doorstroom van vrouwen naar de top.

Locatie :  

Utrecht

12 December 2017 - Raad van Toezicht
Amphia

De voorlopig laatste reguliere RvT vergadering van 2017. Het jaar is voorbij gevlogen.

Locatie :  

Breda

8 December 2017 - Meaningful Music in Health Care (MiMiC)
Voordracht

Wat kan live muziek tijdens een ziekenhuisverblijf voor patiënten betekenen? De Hanzehogeschool, lectoraat Lifelong Learning, en het UMCG onderzochten dit. Ik mocht meedenken als ‘critical friend’. Resultaten worden op dit symposium gepresenteerd en bediscussieerd. Symposium programma

Locatie :  

Prins Claus Conservatorium, Groningen.

6 December 2017 - CV building
Kort college

CV-building, maar dan anders. Dit is de titel van het symposium dat wordt georganiseerd door en voor bachelorstudenten. Bedoeling is om de druk te bespreken  die studenten voelen om op dag één van hun studie met CV building te beginnen. Ik draag bij door een openingsverhaal te houden.

Locatie :  

AMC

23 November 2017 - Herregistratie UMC’s
Voordracht

De herregistratie van medisch specialisten is voor UMC’s nog wel ‘een ding’. In de niet-universitaire klinieken is IFMS al jaren geleden ingevoerd. UMC’s besteedden en besteden aandacht aan het functioneren van de medisch specialist in het jaargesprek. Het jaargesprek voldoet – wat betreft de bespreking van het individueel functioneren van de medisch specialist – echter niet aan de nieuwe herregistratie-eisen. Werk aan de winkel dus. Het AMC heeft het al goed uitgedacht. Op uitnodiging van de Federatie Medisch Specialisten zal ik in het overleg van Stafconventen de AMC aanpak toelichten.

Locatie :  

Utrecht

23 November 2017 - APH
Annual Meeting

Vandaag vindt de 2e Annual Meeting plaats van het Amsterdam Public Health research institute. Voor mij de eerste keer dat ik deze vergadering bijwoon. een anatrekkelijk programma met gerenommeerde sprekers zoals Prof. Fiona Godlee en Prof. Jeremy Wyatt. Zin!

Locatie :  

Amsterdam

22 November 2017 - Kwaliteit
Lezing symposium

Het Reinier de Graaf ziekenhuis organiseert een symposium over kwaliteit en veiligheid. De bedoeling is om vanuit verschillende perspectieven naar kwaliteit en veiligheid te kijken. Wat kunnen we leren van patiënten, medisch specialisten, verpleegkundigen, bestuurders en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)? Het doel is om te komen tot patiëntgerichte zorg. Ik verzorg ook een verhaal. Klik hier voor het programma. Inschrijven is trouwens gratis.

Locatie :  

Delft

20 November 2017 - Compassie
Europees overleg

Meer Mens in de Zorg. Dat is mijn ‘missie’ de komende jaren. In dat kader overleg ik deze dag in Helsinki met Prof. Anne Pessi en haar vakgroep, en de Zweedse collega Prof. Walter Osika over compassie-onderzoek in de zorg. Mijn hart gaat hier sneller van kloppen.

Locatie :  

Helsinki

16 November 2017 - NVMO congres
Congres

Het jaarlijkse tweedaagse (16 en 17 nov) congres van de Ned Ver voor Medisch Onderwijs. Ik zal o.a. spreken over IFMS als nieuwe herregistratie-eis voor medisch specialisten en bijdrage aan het welzijnssymposium.

Locatie :  

Hotel Zuiderduin, Egmond aan Zee.

15 November 2017 - Masterdialoog 04: Yvonne Steinert in het AMC
Faculty development & performance

Tijdens de Masterdialogen komen ook internationale Masters aan het woord. Prof. dr Yvonne Steinert (McGill University, Montreal, Canada) treedt op in het AMC. Zij is een grootheid op het gebied van faculty development en adresseert op vele plekken in wereld thema’s zoals leiderschap, performance evaluatie en professionele identiteitsontwikkeling. Geweldig dat we haar in het AMC mogen ontvangen.

Locatie :  

AMC, Amsterdam

14 November 2017 - Vita symposium AMC studenten
Vitaliteit van Studenten

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen? Het bespreken van vitaliteit van dokters begint al tijdens de studietijd. Het AMC organiseert daarom voor ‘haar’ Master studenten geneeskunde (co-assistenten) een symposium over vitaliteit. Ik praat en doe mee deze middag.

Locatie :  

AMC

1 November 2017 - RGS
RGS Invitational

Het is vast geen nieuws meer dat de herregistratie-eisen voor medisch specialisten zijn herzien. Maar weten en doen zijn twee verschillende dingen. De RGS organiseert daarom een invitational over implementatie van de nieuwe eisen herregistratie-eisen. Ik zal een bijdrage leveren over de stand van zaken in het AMC. Zie hier het Programma Invitational 1 november 2017.

Locatie :  

Utrecht

31 October 2017 - Caring for residents
Promotie

31 oktober belooft dit jaar een mooie dag te worden. We rekenen erop dat Lenny Lases, aios heelkunde, haar proefschrift Caring for Residents: Exploring Residents’ Well-being  succesvol zal verdedigen. Om 12.00 uur in de Agnietenkapel. Samen met prof Erik Heineman, prof Onyi Arah en dr Robert Pierik heb ik Lenny de afgelopen jaren met veel plezier mogen begeleiden. Extra leuk is dat 31 oktober ook mijn verjaardag is. Dubbelfeest dus.

Locatie :  

Agnietenkapel, Amsterdam

16 October 2017 - Afscheid Luc Debaene
Voordracht

Luc Debaene neemt na 40 jaar afscheid. Ter ere van hem wordt het symposium Care for Medical Students georganiseerd. Ik draag bij in de vorm van een voordracht. Ik verheug me op nieuwe ontmoetingen in België! Zie hier de aankondiging.

Locatie :  

Antwerpen

11 October 2017 - Weg van je werk?!
Congres de Vitale Dokter

Mijn eigen AMC vakgroep Professional Performance organiseert dit nu al spraakmakende congres over De Vitale Dokter. Aanleiding en inhoud: 2 proefschriften en een afgerond vitaliteitsproject. Ik loop er vast en zeker als trotse aanvoerder rond. Kom ook! Check out het programma.

Locatie :  

Tobacco theater Amsterdam

7 October 2017 - Inner peace
Inspiratie & Stilte

Het weekend van 7 en 8 oktober wordt voor de tweede keer de Inner Peace Conference georganiseerd in Amsterdam. Op 5 bijzondere locaties wordt een programma geboden rondom de thema’s wijsheid, meditatie en yoga. Ik laat mij graag 2 dagen lang voeden. Vorig jaar spoot de energie me na het weekend uit de oren en voelde mijn hart een stuk lichter. Cadeautje voor mezelf.

Locatie :  

Amsterdam (De Duif, De Balie, Vondelkerk, Amstelkerk)

2 October 2017 - Gender & Gezondheid
Overleg

Voor de periode 2016 – 2020 is er €12 miljoen beschikbaar voor onderzoek naar, onderwijs in en implementatie van kennis over man-vrouwverschillen in gezondheid en zorg. Het ZonMw Kennisprogramma Gender en Gezondheid coördineert dit. Ik denk als lid van de programmacommissie mee over verdeling van de gelden. Alles met het doel de best mogelijke kwaliteit van zorg te realiseren voor iedereen en daarbij de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen te verminderen. Vandaag komt de commissie weer een hele middag bijeen.

Locatie :  

Utrecht

21 September 2017 - Professional performance in de opleiding
Voordracht

Georganiseerd door de Ned Ver voor Psychiatrie. De opleiding van morgen en de psychiater van straks. Cursus ‘Individualisering van de opleiding en de psychiater van morgen.
Programma opleidingssymposium psychiatrie

Locatie :  

RadboudUMC, Nijmegen.

20 September 2017 - Burning Out
Masterdialoog 04

Dit keer spreekt de ‘Master’ ons toe via het witte doek. Gezamenlijk kijken we naar de indrukwekkende documentaire Burning Out, die zich afspeelt op het OK-complex van een groot Parijs ziekenhuis. Tijdens de premiere (IDFA Amsterdam, 2016) vonden  de Nederlandse artsen in de zaal de docu zeer herkenbaar. Reden om er over in gesprek te gaan met collega’s, studenten en andere geïnteresseerden. Meepraten kan.

Locatie :  

AMC

19 September 2017 - JongAMC
Voordracht

JongAMC is een actieve club voor AMC medewerkers die nut en gezelligheid weten te combineren door de organisatie van betekenisvolle evenementen. Gelukkig staat JongAMC open voor iedereen die nog ‘fris in de kop’ is. Misschien dat ik daarom gevraagd ben om op 19 september een bijdrage te leveren aan de bijeenkomst rond het  thema Vitaliteit?

Locatie :  

De Balie, Amsterdam

14 September 2017 - Seneca
Dialoog

Het Seneca Congres organiseert al jaren spraakmakende tweedaagse congressen over besturen en bestuurders in een wereld van grote uitdagingen in zorgsector en samenleving. Ik praat dit jaar mee en zal een inleidende voordracht houden over de maatschappelijke (tegen)krachten waarin zorgprofessionals en bestuurders hun best mogelijke performance moeten zien te realiseren. Zin! Lees hier meer.

Locatie :  

West-Kapelle

25 August 2017 - 4th Faculty Development Conference
Conferentie

Dit jaar voor de 4e keer alweer. Van 25-27 augustus. Connecting, learning, sharing.

Locatie :  

Helsinki, Finland.

10 July 2017 - Heusdenweek
Teamwork op lokatie

Voor de 11e keer dit jaar vindt de zgn. Heusden-schrijfweek plaats. Van 10 tot en met 14 juli zitten we met alle professional performance onderzoekers in Heusden voor een intensieve werk- en schrijfweek. Work hard, play hard.

Locatie :  

Heusden.

3 July 2017 - Bijeenkomst PThU
Raad van Advies

Als Raad van Advies van de PThU zijn we deze middag weer het ‘klankbord’ voor de rector prof. dr. Mechteld Jansen. Een groot deel van de PThU-studenten vindt uiteindelijk een werkplek in de (geestelijke ver)zorg(ing). De opleidingen theologie en geneeskunde zijn de enige studies met een 3-jarige Master, en ze leiden beide  op tot academici (geneeskundigen en theologen) en beroepsbeoefenaren (artsen en predikanten).

Locatie :  

Amsterdam

29 June 2017 - Masterdialoog 03: Ronnie van Diemen in het AMC
Life Long Learning

Dr. Ronnie van Diemen, sinds 2012 onze Inspecteur-Generaal (IGZ), wordt vaak geciteerd met haar woorden ‘waar angst regeert wordt niet geleerd’. Haar kennende zal ze als 3e Master in de AMC lezingencyclus mij opnieuw inspireren en aan het denken zetten. Iedereen welkom.

Locatie :  

AMC.

28 June 2017 - Toezicht houden is een vak
Bijscholing

Als toezichthouder in de zorg (Amphia ziekenhuis) wil ik periodiek met en van collega’s leren over het vak van toezichthouder. Anderhalve dag laat ik me bijscholen door de Hospital Board Academy die McKinsey & Company, Odgers Berndtson, PwC, Rabobank en Van Doorne gezamenlijk organiseren.

Locatie :  

Leuvenum.

27 June 2017 - Professional performance van medisch specialisten
Voordracht

Op uitnodiging van de medisch staf van de Isala Klinieken, zal ik een voordracht verzorgen voor de medisch specialisten.

Locatie :  

Isala klinieken, Zwolle

24 June 2017 - Performance Psychologie in de geneeskunde
Congres

Een hele dag over hoe (nog) beter te presteren, ook onder hoge druk. Hoe krijgen artsen zicht op hun gedrag en hoe ze te ondersteunen bij het leveren van 100% resultaten als het er op aan komt? Zie voor meer info hier.

Locatie :  

Londen

22 June 2017 - Gender & Gezondheid
Vergadering

Belangrijke vergadering vanmiddag met de ZonMw programmacommissie Gender & Gezondheid. Na een zorgvuldig proces van pre-selectie en review zullen de allerbeste voorstellen worden gehonoreerd met geld voor onderzoek dat de kwaliteit van zorg verder zal verhogen door de gezondheids(zorg)verschillen tussen mannen en vrouwen te verkleinen.

Locatie :  

Utrecht

20 June 2017 - Promotie Nicole Otterman
Oppositie

Nicoline Otterman verdedigt vandaag haar proefschrift getiteld: ‘Factors influencing the use of evidence in physical therapy – A multilevel exploration in the context of multidisciplinary rehabilitation for patients suffering from diabetes or stroke’. Promotoren zijn prof. dr. F. Nollet (UvA) en prof. dr. Kwakkel (VU)

Locatie :  

Agnietenkapel, Amsterdam.

31 May 2017 - Marterdialoog 02: Prof. Jan Kremer verhaalt…
Inspiratie

Vandaag ga ik me laten inspireren door collega prof. Jan Kremer, hoogleraar Patientgerichte Innovatie, Radboud UMC. Zijn optreden is de tweede in de serie van Masterdialogen. Iedereen is welkom. Inschrijven kan nog. Accreditatiepunten verzekerd.

Locatie :  

AMC.

20 April 2017 - Persoonlijk leiderschap in professional performance
Voordracht

De AMC onderzoeksgroep Professional Performance organiseert een lange serie inspirerende lezingen om de 3 pijlers van professional performance (excellentie, medemenselijkheid en rekenschap) nader te verkennen mbv onderzoek en praktijkervaringen. Ik trap af met deze lezing en licht de 3 pijlers toe. Lezingen geaccrediteerd. Iedereen welkom. website.professionalperformanceonline.nl/pp-in-de-praktijk/masterdialoog/

Locatie :  

AMC.

13 April 2017 - Promotie Joris Berkhout
Oppositie

Joris Berkhout, arts, schreef een proefschrift getiteld: Medical students’ self-regulated learning in clinical contexts. Op deze dag zal hij zijn wetenschappelijk verdedigen. Ik zal met hem in discussie gaan.

Locatie :  

Agnietenkapel, Amsterdam

10 April 2017 - De 12 P’s van Professional Performance
Voordracht

Het OOR AMC organiseert het symposium ‘Professioneel functioneren van opleiders en COC’. Het is bedoeld voor opleiders en leden van opleidingsteams, AIOS, Raden van Bestuur van ziekenhuizen OOR AMC, coördinatoren en managers leerhuizen ziekenhuizen OOR AMC, overige geïnteresseerden. Voor meer info mail: i.mourer@amc.nl.

Locatie :  

AMC.

5 April 2017 - Professional performance van artsen
Voordracht

Deze voordracht wordt gehouden ihkv de Snapperdag voor alle aios inwendige geneeskunde van het OOR AMC.

Locatie :  

AMC.

23 March 2017 - Goed functioneren hoe doe je dat?
Voordracht

Op deze dag vindt het 22e Obstetric Medicine Symposium plaats, getiteld:  Zwangerschap en Mental Health plaats. Tijdens de dag staat zowel het psychisch welzijn van de zwangere, maar ook die van haar zorgverlener centraal staat. www.scem.nl

Locatie :  

Congrescentrum De Reehorst, Ede.

14 March 2017 - Verdien(d) vertrouwen: professional performance van medisch specialisten.
Voordracht

Het eerste Federatiecongres van de Federatie Medisch Specialisten. Tijdens dit congres presenteerde de FMS haar visiedocument Medisch Specialist 2025. Lees hier de terugblik van de Federatie. www.demedischspecialist.nl

Locatie :  

Brabanthallen, Den Bosch.

15 February 2017 - Professional performance van medisch specialisten tussen tijd en technologie
Voordracht

Lezing op uitnodiging van de medische staf van Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem voor alle medisch specialisten en andere geïnteresseerden van de ziekenhuizen te Doetinchem en Winterswijk.

Locatie :  

Doetinchem.

3 February 2017 - Barre dag in Tilburg
Voordracht

De Barre dag (Bijzondere Aandacht voor Relevante Regionale Expertise): een landelijk symposium voor alle a(n)ios neurologie. Dit jaar georganiseerd door Tilburg!

Locatie :  

Twee Steden Ziekenhuis, lokatie Elisabeth, Tilburg.